Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3200 > Prima ora Nr. 3200 de duminica, 1 februarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Efecte ale crizei


Ratele în euro, mai mari cu 30 la sută

Conform statisticilor BNR, aproape 57 la sută din creditele acordate populației sînt în valută

articol de: (C.R.)

În ultimele luni, cursul de schimb euro-leu a cunoscut o creștere spectaculoasă, depășind chiar 4,3. Printre cei mai afectați sînt cei care s-au orientat către valută atunci cînd au decis să se împrumute, ale căror rate s-au majorat cu aproape 30 la sută. Costurile mai mici pe care le au creditele în valută decît cele aferente împrumuturilor în lei a fost principalul motiv pentru care populația a ales să se expună la riscul valutar. Conform statisticilor BNR, aproape 57 la sută din creditele acordate populației sînt în valută.

Lipsă de lichiditate
Dintre acestea, majoritatea sînt credite ipotecare, de valoare mare. O rată lunară care însuma, în condițiile unui curs redus, jumătate din venitul familiei, acum ajunge să valoreze aproape 70 la sută. Spre exemplu, un împrumut de 50 de mii euro pe 25 ani contractat în vara lui 2007 avea o rată lunară medie de 475 euro, care se achita la un curs de 3,5 lei pentru un euro. În total, clientul plătea aproape 1.660 lei pe lună. În numai cîteva luni, situația s-a înrăutățit puternic. Cursul euro-leu a urcat pînă la 4,3, în timp ce costul total mediu al unui credit ipotecar a ajuns la 12,1 la sută. Astfel, pentru creditul de mai sus, rata lunară a crescut la 530 euro, pentru care clientul scoate din buzunar 2.200 lei. Situația nu e cu mult diferită în cazul altor valute. Nici cine s-a împrumutat în dolari sau franci elvețieni nu stă prea confortabil acum, deoarece cursul de schimb a crescut și în cazul acestor valute. Creșterea costurilor la credite în valută a fost provocată de criza internațională, care a tăiat accesul băncilor autohtone la resursele din străinătate. Confruntate cu o lipsă de lichiditate, băncile au majorat dobînzile și au devenit mai atente la modul în care își gestionează fondurile disponibile. Astfel, s-au introdus restricții suplimentare.

Nu toate băncile vor relaxa condițiile de creditare

Pentru a fluidiza creditarea, Banca Națională a României a decis să acorde mai multă libertate băncilor în creditarea populației. În consecință, băncile vor putea accepta un grad de îndatorare mai ridicat, însă numai în cazul creditelor imobiliare și ipotecare. Concret, o familie va putea obține o sumă mai mare de bani decît în prezent pentru achiziția unei locuințe.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU