Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3161 > Prima ora Nr. 3161 de miercuri, 10 decembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Lege modificată


Regimul juridic al contractelor de credit pentru consum

Nerespectarea documentației se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 și 25.000 lei

articol de: (C.R.)

Prin OUG 174/2008 s-au adus modificări Legii 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate persoanelor fizice în sensul că băncile sînt obligate, din faza precontractuală, să ofere gratuit consumatorului un grafic de rambursare și un exemplar al proiectului contractului de credit.
De asemenea, să prezinte consumatorului informațiile complete, corecte și precise privind contractul de credit avut în vedere, să informeze consumatorul despre întreaga documentație de credit necesară acordării unui credit.

Încălcarea condițiilor se sancționează

Documentația trebuie să cuprindă cel puțin: situațiile financiare curente ale solicitantului de credit și ale oricărui garant al acestuia; o descriere a modalităților de garantare pentru plata integrală a datoriei și, după caz, o evaluare a bunurilor care fac obiectul garanției. Nerespectarea celor susmenționate se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 și 25.000 lei. Prin modificarea art. 8, al Legii 289/2004 se impune includerea în contractul de credit cel puțin a următoarelor date: numele și adresa părților contractante; valoarea dobînzii cu precizarea tipului acesteia fixă sau variabilă - în cazul în care dobînda este variabilă, variația acesteia trebuie să fie independentă de voința creditorului, raportată la fluctuațiile unor indici de referință verificabili, menționați în contract); valoarea DAE; o indicare a condițiilor în care poate fi modificată DAE.

Acte clare pentru clienți

Totodată, se va întocmi o listă cu valoarea, numărul și frecvența sau datele plăților pe care consumatorul trebuie să le efectueze pentru rambursarea creditului, precum și pentru dobîndă și alte costuri, în cazul în care este posibil, va fi indicată, de asemenea, valoarea totală a plăților efectuate; o listă a elementelor de cost care revin consumatorului, cu excepția costurilor datorate de consumator pentru nerespectarea unuia dintre angajamentele sale din contractul de credit (care nu sînt cuprinse în valoarea DAE).

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU