Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3089 > Prima ora Nr. 3089 de marti, 16 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Stolo, mapa la control !

de Radu Tudor
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Scînteia care ucide trebuie oprită

articol de: Corina Răchițeanu

Aragazul, încălzitorul de apă, centralele de apartament și sobele sînt toate aparate periculoase în casele noastre. Mai ales în anotimpul rece, cînd numărul accidentelor provocate de explozii crește semnificativ. Pentru că funcționează cu gaz metan, acestea trebuie folosite în condiții maxime de siguranță.  Dacă sesizați scăpări de gaz într-o încăpere sau o clădire, stingeți toate focurile și nu aprindeți chibrituri, brichete sau orice alte surse de foc. Nu acționați întrerupătoarele, nu folosiți lifturile și nu utilizați aparatele electrice. Deschideți imediat ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperilor. Telefonați imediat, din exteriorul clădirii, la Serviciul Deranjamente Gaze.

Prevenție pe toate fronturile
Pentru a vă feri de accidente neplăcute, trebuie să urmați anumiți pași și trebuie să țineți cont de anumite măsuri pe care trebuie să le luați. În primă fază nu modificați instalațiile de gaze fără aprobări legale și prin persoane sau societăți neautorizate. De asemenea, nu trebuie să aprindeți focul dacă aparatul nu este etanș sau nu are tiraj și nu lăsați nesupravegheat focul la aragaz. Sub nici o formă nu dormiți în încăperi cu aparatele de utilizare nelegate la coș (reșou, aragaz etc.) cu focul aprins sau în încăperi unde se simte miros de gaz. Verificarea eventualelor scăpări de gaze se face prin mirosire și cu spumă de săpun cu apă. În încăpe-rile cu aparate de consum cu flacără liberă (centrale de apartament) se asigură o ventilație permanentă.  Nu obturați coșul de fum la aparatele de utilizare și a grilelor de ventilație din încăperi.

Fără feștilă
Pentru a fi departe de incidente neplăcute se mai impun o serie de verificări. În principal controlați accesul aerului de ardere în focarul aparatului de utilizare prin deschiderea ușițelor cenușarului la sobe, deschiderea fantelor pentru accesul aerului în focar și pornirea ventilatorului. Dacă constatați lipsa tirajului, nu aprindeți focul decît după efectuarea lucrărilor de remediere. Verificarea și curățarea coșurilor de fum se va face la maximum un an de zile. La aprinderea flăcării se respectă principiul aragaz pe flacară. Folosiți numai un aprinzător special construit în acest scop. Aprinderea directă cu hîrtie sau brichete poate fi periculoasă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU