Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3072 > Prima ora Nr. 3072 de joi, 28 august 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Descoperirea de cont, uşor de obţinut, greu de plătit!

Overdraftul sau cardul cu descoperit de cont e o opţiune pentru salariaţii care au nevoie de bani repede.

articol de: Corina RĂCHIŢEANU
Dobīnda īnsă te doboară! Īn timp ce un credit de nevoi perso-nale are un cost anual ce poate ajunge la 18 – 20 la sută, cardurile cu overdraft au o dobīndă ce depăşeşte pragul de 20 la sută, chiar 25 la sută pe an. Pentru situaţii īn care aveţi nevoie de bani īntr-un timp scurt, descoperitul de cont poate fi o soluţie.

DAE 25 la sută

Dacă aveţi minimum trei luni ca angajat īntr-un anumit loc de muncă şi dacă deţineţi un card de debit, va puteţi gīndi la un overdraft. Timpul de aprobare a solici­tării este foarte redus, dar costurile sīnt pe măsură. Dobīnda Anuală Efectivă nu scade sub 25 la sută. Ce trebuie să ştiţi dacă optaţi pentru un overdraft? Īn primul rīnd, aveţi nevoie de un contract īncheiat īntre bancă şi angajator, prin care acesta din urmă se obligă să vireze salariul angajatului pe un anume card. Altfel spus, opţiunea descoperitului de cont se poate face doar pe cardul de debit pe care primiţi salariul. Īn al doilea rīnd, trebuie să aveţi minimum trei luni, īn unele cazuri chiar şase luni, ca angajat la un anumit loc de muncă. Īn al treilea rīnd, va-loarea creditelor pe care le mai aveţi la alte bănci, plus rata la overdraft, nu trebuie să depăşească 40 la sută din veniturile lunare. Actele necesare se reduc la adeverinţa de salariat şi copie după prima şi ultima filă ale cărţii de muncă.

Leasing-ul, inclus īn gradul de īndatorare

Normele impuse de Banca Naţională specifică faptul că populaţia nu se poate īmprumuta decīt īn limita maximă a 30 la sută din venitul net, iar toate ratele afe-rente creditelor să nu depăşească 40 la sută. Īn plus, orice credit sau leasing este inclus īn gradul de īndatorare. Ceea ce īnseamnă că şi banii acordaţi prin facilitatea de descoperit de cont sīnt luaţi īn calcul, chiar dacă sumele respective nu au fost utilizate. Motivul ţine de faptul că, din momentul īn care banii au intrat īn contul clientului, pot fi utilizaţi oricīnd. Dacă plecaţi de la locul de muncă la care aţi obţinut descoperitul de cont, acesta trebuie de urgenţă achitat integral.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU