Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2917 > Prima ora Nr. 2917 de vineri, 22 februarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Munca īn străinătate poate dăuna grav sănătăţii

articol de: Florin ZAFIU
Cetăţenii care pleacă să muncească īn străinătate fără forme legale sīnt expuşi pericolelor. Īn primul rīnd, există riscul să devină victime ale exploatării traficului de fiinţe umane, să nu beneficieze de tratament, īn cazul īmbolnăvirii sau accidentelor de muncă, sau, cel mai grav, să nu-şi primească salariul. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău vă spun care sīnt riscurile la care vă expuneţi īn momentul īn care alegeţi migraţia ilegală.

Īn caz de accident nu veţi fi tratat
Īn cazul īn care patronul nu vă dă salariul, nu aveţi pīrghii legale pentru a-l reclama. Totodată, trebuie să cunoaşteţi faptul că nu beneficiaţi de prestaţii de asigurări sociale, iar perioada lucrată īn străinătate nu poate fi valorificată la pensie, pentru că nu există dovada că aţi contribuit la sistemul de securitate socială, munca fiind la negru. Printre pericolele la care vă expuneţi atunci cīnd lucraţi īn astfel de condiţii īn afara ţării se mai numără şi faptul că nu beneficiaţi de prestaţii medicale, indemnizaţii īn caz de accident de muncă, boli profesionale şi puteţi riscaţi să deveniţi victimă a exploatării şi traficului de fiinţe umane.

Datele de contact sīnt importante
Astfel, autorităţile vă īndrumă să nu plecaţi dacă nu sīnteţi īn posesia unui contract de muncă valabil şi nu cunoaşteţi unde se află locul de muncă şi cel de cazare. Totodată, sīnteţi sfătuiţi să aveţi asupra dumneavoastră datele de contact ale Ambasadei Romāniei īn statul de destinaţie şi ale instituţiilor cu competenţe īn domeniu. Pentru a fi siguri că mergeţi īn deplină siguranţă īn străinătate, trebuie să apelaţi din timp la A.J.O.F.M. Buzău pentru a primi informaţii privind modalitatea obţinerii unui loc de muncă īn străinătate, precum şi īn ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile pe care le aveţi. Persoanele cărora li s-au īncălcat drepturile de către angajatorii din străinătate pot sesiza neregulile la A.J.O.F.M. sau la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU