Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2855 > Prima ora Nr. 2855 de marti, 4 decembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Escadrilele mediatice

de ION CRISTOIU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Poliţia Rutieră aplică şi amenzi contestabile

articol de: (F.Z.)
Foarte mulţi şoferi, din lipsă de cunoştinţe, se grăbesc să-şi plătească pe loc sancţiunile aplicate de Poliţia Rutieră, fără a avea habar despre faptul că se pot contesta, īn condiţiile īn care persoana amendată consideră că i se face un abuz.  

Dosarul va ajunge īn instanţă
Īmpotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei şi a actului prin care s-a dispus o sancţiune contravenţională, se poate depune o plīngere īn termen de 15 zile de la data sancţionării, la sediul de poliţie unde īşi are jurisdicţia agentul constatator. Plīngerea suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare şi a amenzilor de la data īnregistrării la unitatea de poliţie. Totodată, plīngerea, īmpreună cu dosarul cauzei, se trimite instanţei de judecată de pe raza căreia a fost constatată neregula comisă de şofer. Instanţa investită cu soluţionarea cauzei dispune asupra legalităţii şi sancţiunilor contravenţionale com­plementare administrative. Hotărīrea pronunţată īn primă instanţă este supusă recursului. Recursul īmpreună cu actele care stau la baza hotărīrii se depune la instanţa a cărei hotărīre se atacă, īn termen de 15 zile de la comunicare. Judecata se face cu citarea părţilor, iar hotărīrea tribunalului este definitivă şi irevocabilă.

Īn unele situaţii actul se poate īntoarce la Poliţie
Posibilitarea achitării īn cel mult 48 de ore de la data īncheierii procesului verbal, a jumătate din minimul amenzii, se aplică īn cazul cumulului de contravenţii, iar suma datorată nu trebuie să depăşească maximul prevăzut de lege pentru contravenţia cea mai gravă. Dacă persoana care acordă amenda apreciază că fapta a fost săvīrşită īn condiţii care, potrivit legii penale, constituie infracţiune, se va sesiza organul de urmărire penală. Īn cazul īn care fapta constituie o infracţiune, iar ulterior procurorul a stabilit că ea constituie contravenţie, actul de sesizare sau de constatare a faptei, īmpreună cu o copie după rezoluţie, se trimit la organul īn drept să constate contravenţia, pentru a lua măsurile care se impun. Judecătoria va stabili un termen de judecată, ce nu va depăşi 30 de zile şi va dipune citarea contravenientului sau a persoanei care a făcut plīngerea, a organului care a aplicat sancţiunea, a martorilor indicaţi īn procesul verbal, precum şi a altor persoane care pot participa īn scopul rezolvării cazului. Dacă fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie, va fi citată şi societatea de asigurări menţionată īn procesul verbal de constatare a contravenţiei.

 

COMENTARII

orbe ramona:
REFERITOR LA AMENZI
pe data de 5 martie am fost amendata in fata spitalului din sibiu deoarece am oprit masina intr-un loc intrezis, ceea ce nu este adevarat, mama mea a fost operata inainte cu o zi si pe data de 5 am luat-o din spital deoarece nu erau suficiente locuri, mentionez ca toata aceasta oprire nu a durat mai multd de 1 min, cat a trebuit unei persoane in convalescenta sa se urce in masina. Mororul masinii a fost pornit si avariile erau puse, iar eu eram la volan. In acest timp a venit masina politiei, eu eram deja inscrisa in trafic iar politia a fluierat dupa mine, deci a trebuit sa ma intorc. leßam explicat ca nu am stat nici un minut in acel loc dar nici nu au vrut sa auda. Eu nu am semnat procesul verbal si politia nu a luat nici un martor si nu au nici poza. In masina mea eram 3 pers. mama, sotul si eu, credeti ca am vreo sansa sa castig procesul daca fac contestatie, neavand martori decat din familie? Va multumesc si sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU