Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2779 > Prima ora Nr. 2779 de joi, 6 septembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 6

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Boli de sezon-laringita

Laringita este o inflamaţie a mucoasei laringiene, superficială la adult şi mai gravă la copil, avīnd īn vedere particularităţile anatomice ale laringelui copilului, ca şi aptitudinea mai redusă a acestuia de a expulza secreţiile prin tuse.

Cauze
Poate fi o consecinţă a variaţiilor bruşte de temperatură, a prezenţei focarelor infecţioase de vecinătate (amigdalite, rinosi­nuzite). Uzul şi abuzul de alcool şi tutun favorizează apariţia laringitelor acute. Mai rar apare prin inhalarea unei atmosfere poluate cu gaze iritante, fum etc. La copii apare ca urmare a infecţiilor acute respiratorii virale sau bacteriene.

Incubaţie
Evoluţia, de obicei scurtă, merge spre vindecare īn cīteva zile. Răguşeala dispare lent. Fenomenul de afonie - lipsa vocii - dispare mai greu la femei. Rareori infecţia coboară īn arborele traheo-bronsic, īn special la vīrstnici.

Simptome
Semnele bolii sīnt: răguşeala, jena īn gīt, dureri locale uşoare. Se asociază tusea, oboseala, semne generale de tipul febrei moderate. Leziunile sīnt simetrice, afectīnd ambele corzi vocale, cu prezenţa secreţiilor. La copii, debutul este precedat de o simplă jenă īn gīt cu uşoară febră şi tuse iritativă, care poate īmbrăca īnsă şi forme mai grave. De asemenea, se constată prezenţa fenomenului de răguşeală, pīnă la dispariţia bolii.

Tratament
Tratamentul local constă īn repaus vocal, care este esenţial, inhalaţii cu substanţe balsamice, aplicare de căldură locală, aerosoli cu antibiotice, administrare de antiinflamatorii. Tratamentul general constă īn repaus la pat sau īn cameră, la temperatură adecvată (20 - 22 grade), cu evitarea fumatului şi a consumului de băuturi alcoolice, administrarea de antibiotice, la nevoie. La copii, tratamentul constă īn repaus la pat īn poziţie semişezīndă, administrare de antibiotice pe cale generală, umidificarea atmosferei respirate de bolnav.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU