Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5858 > Politica Locala Nr. 5858 de joi, 11 aprilie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Tăierea apei în Dorobanți 2 naște suspiciuni


Cum a ajuns o asociație de proprietari să aibă datorii imense la utilități

Proprietarii vor trebui să ceară o anchetă amănunțită

articol de: Doru GHEORGHIADE
Cum a ajuns o asociație de proprietari să aibă datorii imense la utilități
 

Sute de familii dintr-un cartier al Buzăului au primit apă cu program după ce Compania de Apă a anunțat că a demarat procedurile de suspendare a serviciului, din cauza restanțelor înregistrate de asociația de proprietari. În această situație au fost 16 blocuri din cartierul buzoian Dorobanți 2, arondate asociației 28/3. Motivul îl constituie neplata unor restanțe în valoare de circa 220 de mii de lei, acumulate începând din februarie anul trecut. 

"Factura lunară a acestei asociații este în jur de 230 de milioane, deci 23 de mii. Cu fiecare lună în care nu se plătește serviciul, se mai adună 23 de mii de lei, această creanță fiind 226 de mii la momentul acesta, restanța, asta înseamnă zece luni. La care se adaugă două luni în care încă nu sunt restanțe, deci sunt în termen. Datoria totală a acestei asociații este de 270 de mii.", a explicat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.

Cum datoriile sunt vechi, iar suma restantă din ce în ce mai mare, operatorul de apă s-a văzut nevoit să recurgă la această măsură extremă. Asta, după ce, în ciuda numeroaselor păsuiri date asociației în ultima vreme, niciun leu nu a fost virat în conturile Companiei de Apă pentru serviciile din ultimele luni.

"Nu poate fi perpetuată la nesfârșit o astfel de situație în care oamenii de bună-credință, locatarii plătesc la asociație niște servicii, iar asociația, la rândul ei, nu plătește furnizorilor de utilități. Deci oamenii, locatarii, probabil o parte din ei nu plătesc, dar este o categorie însemnată din cei bun-platnici, și oameni onești, dar, din păcate, la noi, la Compania de Apă, banii aferenți serviciilor prestate nu se întorc și asta face să se ajungă la niște sume atât de considerabile pe care domnii de la asociația de proprietari le-au tot solicitat sub formă de eșalonări pe care nu le-au respectat. Deci numai de când sunt eu, din noiembrie, am semnat, am aprobat două eșalonări. Deci prima a fost aprobată, nu s-a respectat, s-a mai venit cu o păsuire, ca să zic așa, dar nu se mai poate", a mai spus Simona Săvulescu.

Decizia de debranșare a fost efectiv pusă în practică, iar locatarii blocurilor arondate asociației 28/3 din cartierul buzoian Dorobanți 2 au primit apă la robinete doar două ore pe zi, între orele 18:00 și 20:00. 

"Compania de Apă nu poate să facă decât ceea ce îi permite legea și anume să sisteze furnizarea serviciului, bineînțeles, cu asigurarea unui interval orar în care este furnizat serviciul acestei asociații în continuare, și anume între orele 18:00 și 20:00. Începând de mîine ar trebui să se treacă efectiv la program, astăzi trebuiesc făcute lucrările acelea de degajare a căminelor de vizită, a căminelor de branșament, degajarea în sensul de a asigura faptul că luni sunt acoperite cu mașini, dacă acele cămine sunt pe carosabil, localizarea lor, împrejmuirea lor astfel încât să fie asigurat accesul pentru a opri și pentru a închide și deschide contorul de branșament", a adăugat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.

La cîteva ore după luarea acestei măsuri extreme, oficialii asociației de proprietari au plătit o parte din sumă, iar conducerea Companiei de Apă a anunțat că măsura suspendării serviciilor a fost ridicată deoarece asociația a reintrat în programul de eșalonare a datoriilor.

Era prea mult

Desigur, ceea ce arată documentele și contractele dintre C.A. Buzău și Asociația de proprietari justifică inclusiv măsura tăierii apei. Pe de altă parte, însă, această decizie s-a supus pentru oprirea căldurii pentru cei branșați la R.A.M., ceea ce a dus mii de oameni, cei mai mulți dintre ei cu facturile plătite la zi atît către Regia Autonomă Municipală cît și către Compania de Apă, să-și readucă aminte  de vremurile de dinainte de 1989, cînd apa și căldura se dădeau cu program. Or asta ar fi fost prea de tot, așa că noul director al Companiei de Apă,  Simona Săvulescu, a fost sfătuită să renunțe rapid la măsura opririi apei.

Cum s-a ajuns aici?

Altfel, datoriile istorice în care s-a înfundat asociația de proprietariu trebuie luate la puricat. Cea mai bună măsură ar fi ca proprietarii, membri ai asociației respective, să ceară un audit sau să facă plîngere la Poliție. Și asta pentru că există suspiciuni privind modul în care s-au gestionat fondurile oamenilor. Însă, asupra acestor aspecte vom reveni.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU