Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5808 > Politica Locala Nr. 5808 de vineri, 11 ianuarie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Clasic românește!


Proiect de 14 milioane de euro, pus în pericol de jocuri politicianiste

Consilierii P.N.L. și A.L.D.E. blochează o investiție lansată pe programul P.O.I.M. la Grebănu, doar ca să-și arate mușchii

articol de: Doru GHEORGHIADE

Jocurile politicianiste mărunte ale unor politicieni buzoieni pun în pericol investiții majore cu fonduri europene menite să aducă o viață decentă unor comunități rurale. Un astfel de exemplu se înregistrează în comuna Grebănu, acolo unde viceprimarul și alți 7 consilieri comunali refuză să voteze un proiect lansat de Compania de Apă în valoare de 14 mili-oane de euro, bani europeni, cu contribuție locală de două procente, sume destinate construirii infrastructurii de apă și canalizare a localității.

Concret, viceprimarul A.L.D.E. și cei 7 liberali au votat de mai mult ori proiectul respectiv, care prevede investiții serioase la Grebănu, adică 7 stații de epurare, o rețea nouă de 23 de kilometri de distribuție a apei, 4 rezervoare, o stație de tratare, 3 stații de clorinare, 18 kilometri de conductă, 14 noi foraje, reabilitarea celor 23 de kilometri de rețea de apă deja existentă și multe altele.

Situația e cu atît mai hilară cu cît, în 2017, C.L. Grebănu a emis o primă hotărîre pentru jumătate din lucrare, pentru că doar pentru atît au fost bani acum doi ani. Zilele acestea Consiliul ar trebui, logic, să voteze o hotărîre "în completare", însă, toate tentativele de votare au eșuat, ba, la un moment dat, consilieii P.N.L. + A.L.D.E. (în total 8) au votat scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect. Cum primarul P.S.D., Gheorghe Stanciu, are la dispoziție doar 7 consilieri pesediști, proiectul a căzut de fiecare dată.

Motivații ireale, pericol mare 

În mod evident, o asemenea stare de lucru în afară că blochează lucrări neapărat necesare pentru oameni din Grebănu, pune în pericol chiar fondurile primăriei. Și asta pentru că renunțarea la proiect incumbă returnarea banilor deja primiți prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (P.O.I.M.). Dar, ce îi face pe cei din P.N.L. și A.L.D.E. să voteze împotriva intereselor cetățenilor care i-au făcut consilieri? Oficial, se explică faptul că oameniii din Grebănu nu sînt mulțumiți de prestările Companiei de Apă și vor să-și tragă apă și canalizare cu forțe proprii din bugetul local. Lucru puțin probabil, dat fiind că Grebănu nu este una dintre cele mai bogate comune. Așadar, altul trebuie să fie motivul acestui tip de acțiune păguboasă. Iar surse congruente din P.S.D., P.N.L. și A.L.D.E. explică faptul că totul este un joc politicianist lansat de actuala conducere a A.L.D.E. Buzău.

Mai precis, deputatul Adrian Mocanu are nevoie de "active" care să-l facă remarcat și să-i aducă avantaje electorale, dar și posibilitatea de a negocia cîte ceva cu P.S.D., chiar dacă partidul pe care-l păstorește în județul Buzău, teoretic, este aliatul la guvernare al P.S.D.

Realitatea arată, însă, că A.L.D.E., condus de deputatul Mocanu, face opoziție pesediștilor pe unde-i prind. De ce? Ca să aibă loc de negocieri. Așa se întîmplă și la Grebănu unde Mocanu vrea să procure, după un model deja patentat, întreaga organizație P.N.L. din comună, promițîndu-le liberalilor "marea cu sarea". Dincolo de aceste jocuri care interesează mai puțin comunitatea, rămîne peisajul pierderii banilor europeni și realizarea unui nou proiect.

Ce spune șeful P.N.L. Buzău

Dat fiind situația foarte gravă semnalată la Grebănu, reporterii "Șansa Buzoiană" au cerut explicații liderului P.N.L. Buzău, deputatul Cristi Romanescu. Fruntașul liberal a transmis că atitudinea consilierilor P.N.L.-iști de la Grebănu nu este nicidecum dictată de conducerea filialei județene. Dimpotrivă, Romanescu susține că va discuta subiectul în cadrul primei ședințe a Consiliului Executiv Județean și va cere socoteală consilierilor P.N.L. pentru votul lor. Deputatul liberal a mai spus că P.N.L. Buzău nu se opune unor proiecte importante pentru comunitate, doar de dragul de a face opoziție, și a asigurat opinia publică că va lua măsuri statutare pentru rezolvarea situației de la Grebănu. De asemenea, Romanescu a transmis că în legătură cu acest subiect va emite un comunicat de presă.

Ce zice Mocanu

La rîndul său, deputatul Adrian Mocanu, contactat de reporterii "Șansa Buzoiană", a spus că nu el poate obliga un consilier să voteze într-un fel sau altul, dar că a înțeles că există niște probleme la Grebănu, în sensul că oamenii nu sînt mulțumiți de proiectele Companiei de Apă. Totodată, Mocanu a zis că va transmite și el în curînd un comunicat de presă în care va explica poziția partidului pe care-l reprezintă, în legătură cu situația de la Grebănu.

Ciolacu critică atitudinea aleșilor P.N.L. și A.L.D.E.

În fine, așa cum era de așteptat, un punct de vedere critic a emis miercuri seară și liderul P.S.D. Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, care critică atitudinea aleșilor liberali și A.L.D.E. de la Grebănu care blochează un proiect de 14 milioane de euro, parte componentă al unui program județean de 300 de milioane euro. El a scris pe contul său de FB următoarele:

"A sacrifica dezvoltarea propriei tale comunități pentru interese și ambiții politice mărunte este pur și simplu meschin! Fac un apel la consilierii locali de la P.N.L. și A.L.D.E. care blochează deliberat această investiție de milioane de euro pentru comuna Grebănu să înțeleagă bine faptul că oamenii care i-au votat așteaptă de la ei responsabilitate și acțiune în interes public. Sper să nu avem neplăcuta surpriză să vedem că aceasta va fi singura comună în care nu se va implementa acest proiect fundamental de 300 de milioane de euro prin care se va introduce apă și canalizare pe întreg județul Buzău. Ar fi o bătaie de joc fără margini, atât la adresa cetățenilor, cât și a primarilor și a tuturor celorlalți care ne-am luptat să facem acest proiect pentru buzoieni." 

P.S. Cazul de la Grebănu pare să nu fie singular. Surse de presă susțin că și la Topliceni lucrurile stau cam la fel.

Ultima oră

Înainte de închiderea ediției, la redacție s-a primit următorul comunicat transmis de P.N.L. Buzău: "Filiala P.N.L. Buzău nu este de acord și condamnă situația creată în comuna Grebănu de către consilierii P.N.L. și A.L.D.E. care boicotează un proiect pe fonduri europene, în valoare de 14 milioane de euro. Practic, consilierii vor blocarea acestui proiect pentru dezvoltarea comunității locale, la care contribuția autorităților locale ar fi de doar 2%, parte a unei investiții majore ce se va desfășura în mai multe localități din întreg județul, cu o valoare totală de 300 de milioane de euro.  Cetățenii care le-au acordat votul așteaptă de la aleșii lor locali  responsabilitate și realizarea a cât mai multor proiecte viabile pentru dezvoltarea comunității locale, și nu să joace la mai multe capete pentru micile lor interese.  Conducerea și filiala P.N.L. Buzău dezavuează astfel de acțiuni din partea consilierilor săi, care pentru propriile interese riscă să sacrifice dezvoltarea comunități. P.N.L. Buzău va analiza în prima ședință de Birou Politic Județean situația creată la Grebanu și va lua măsurile care se impun."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU