Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5511 > Politica Locala Nr. 5511 de vineri, 11 august 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Sînge pe pereți la P.S.D.


TOAMNA ASTA, CIOLACU VREA SĂ FIE PREȘEDINTE

articol de: Cătălina JINGOIU
TOAMNA ASTA, CIOLACU VREA SĂ FIE PREȘEDINTE
 

Toamna se anunță pentru PSD plină de surprize. Urmează, probabil, tranșarea, chiar cu sînge pe pereți, a unor subiecte aflate de mai multă vreme în așteptare sau lăsate spre o rezolvare sine die. Strînși la malul mării, la cursuri de perfecționare, pesediștilor nu pare să le fie foarte clar ce urmează. După vacanța de Sfînta Maria se anunță o lungă perioadă fierbinte în care se vor tușa foarte vizibil zonele de putere din PSD Buzău, chiar dacă modul în care se vor despărți apele nu va mulțumi pe toate lumea. Dimpotrivă, unii vor rămîne să își găsească alte provocări în viață. 

În această cheie putem interpreta ultimul mesaj pe care liderul PSD Buzău, mai nou vicepremier, l-a postat pe contul său de pe Facebook. Un mesaj care ascunde anumite frustrări acumulate în timpul scurs de la cîștigarea alegerilor generale și pînă la momentul actual.

Odată așezate lucrurile în ceea ce privește funcția sa publică, liderul social-democraților nu are decît să purceadă la a-și face ordine în organizația pe care unii au crezut-o scăpată din mînă. Bineînțeles că Ciolacu nu îi va uita pe cei care, în această perioadă tulbure pentru PSD, la Centru și în teritoriu, i-au dat multe motive să își consume timp și energie pentru a gestiona situația de la Buzău. În această sferă intră veșnic nerezolvata problemă a Companiei de Apă precum și războiul dintre Toma și Tescaru, cel al lui Toma cu polițiștii locali, războiul lui Neagu cu Toma și... cine le mai ține socoteala? 

Toate i-au consumat, se pare, lui Ciolacu parte din nervi și, judecînd după intervențiile publice pe care a trebuit să le aibă, l-au forțat la un adevărat șpagat olimpic ca să poată satisface orgoliile combatanților și să temporizeze. Aceste orgolii și ambiții, duse la nivel personal multe dintre ele, au erodat și au făcut rău partidului. Toate vor căpăta o rezolvare și vom vedea, în această toamnă, cum se vor reconfigura centrele de putere în organizația social-democrată. 

Pesediștii știu cel mai bine ce înseamnă conflictele interne, însă, din cîte se observă, stilul de conducere al lui Marcel Ciolacu este total diferit de ceea ce au învățat de la Ion Vasile sau Constantin Boșcodeală. În plus, cel mai probabil, Ciolacu are nevoie să demonstreze, și în fața activului de partid, dar și în fața electoratului, că are încă autoritate. Ultimul comunicat se înscrie într-o astfel de strategie: liderul pesedist țintește clar spre Tescaru și Neagu, chiar dacă asta îl pune aparent în poziția de susținător al lui Toma, este tranșant și le dă sarcini celor doi. Din acest punct se nasc cîteva scenarii:

Posibile schimbări surprinzătoare

Un prim scenariu probabil este cel în care Petre Emanoil Neagu, care l-a susținut constant pe Ionel Tescaru în duelul acestuia cu primarul Constantin Toma, va încerca să facă un balet politic care să îl scape din bătaia puștii. Cunoscut ca un maestru al amînărilor și tergiversărilor, Neagu ar putea trage de timp în chestiunea convocării ADI 2008 (asociație din care fac parte primarii, pesediști aproape toți, din comunele deservite de Compania de Apă). În acest caz, nu este exclus ca, avînd în vedere tocmai miza confruntării, Ciolacu să decidă să îl sacrifice pe Neagu- al cărui mandat este rezultatul unui vot al majorității controlate politic -  reconfirmîndu-și, astfel, puterea și autoritatea din partid, de care unii au început să se îndoiască. Schimbarea lui Neagu din poziția de președinte al C.J. ar putea veni la pachet cu cea a lui Ionel Tescaru din funcția de director.

Neagu, cuminte sau adio președinte!

Un al doilea scenariu este cel în care Neagu va găsi o soluție, împreună cu prietenul său, Ionel Tescaru, de a-l mulțumi pe Ciolacu, plecînd capul suficient cît să nu își piardă scaunul de președinte și puterea pe care i-o conferă în partid acest post. "Îmi doresc acum ca oamenii din Buzău și Rîmnicu Sărat să plătească facturi mai mici la întreținere, prin eliminarea costurilor legate de apa meteorică și prin reducerea cu aproximativ 30 la sută a prețului plătit de către agenții economici pentru colectarea apei meteorice... Am solicitat Consi­liului Județean Buzău și Companiei de Apă Buzău convocarea de urgență a Adunării Generale a Acționarilor ADI 2008 pentru formalizarea legală a acestor măsuri și mă aștept ca acestea să fie duse la îndeplinire cît mai repede de către factorii responsabili.", le-a transmis liderul PSD, lui Neagu și Tescaru, prin intermediul mesajului postat pe Facebook.

Cei doi ar putea încerca să scape de castana fierbinte, apărîndu-și posturile și satisfăcînd cererea liderului PSD Buzău. Va fi, în acest caz, un rezultat politic care va defini foarte clar un singur pol de putere în PSD Buzău și va pune, totodată, capăt jocurilor pe care unii le-au făcut în PSD Buzău, alimentați de visul preluării puterii. 

Ciolacu joacă totul pe o carte

Există, desigur, și un al treilea scenariu în care Marcel Ciolacu, care a mizat totul pe o singură carte asumîndu-și o poziție de forță, va pierde acest meci. În acest caz, liderul PSD Buzău nu pierde doar o luptă, ci tot războiul și asta înseamnă finalul său ca lider politic al social-democraților buzoieni. Să nu uităm, totuși, că forța pe care o are în acest moment Marcel Ciolacu, i-a fost dată de mandatul de președinte al unei organizații puternice, caz în care, este puțin probabil ca liderul PSD să încerce vrun bluf. Mai degrabă și-a calculat bine poziția, înainte de a-și trimite paloșul cu care i-a năucit puțin pe pesediști.

Așadar, în această toamnă vom afla cine pleacă și cine rămîne în PSD Buzău, căci tranșarea chestiunii puterii în organizație nu va întîrzia mai mult de 1 octombrie, la cît de inflamate sînt lucrurile.  

P.S. Un armistițiu în PSD Buzău este exclus, în acest moment, pentru că ar submina, în continuare, poziția de lider a lui Marcel Ciolacu, or ultimele evoluții urmăresc tocmai să pună capăt acestei situații.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU