Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5937 > Politica Locala Nr. 5937 de vineri, 6 septembrie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Alarmă! Opriți aventura periculoasă a cazanului din Dorobanți!

Montarea în grabă și fără evaluarea impactului pentru populație și mediu al cazanului din Dorobanți poate reprezenta un atentat la sănătatea buzoienilor

articol de: Doru GHEORGHIADE

Autoritățile și administrația orașului au obligația să prezinte proiectele și avizele în baza cărora funcționează cazanul 

Montarea în mare grabă a unui cazan în cartierul Dorobanți cu care conducerea adiministrației orașului afirmă că va produce apă caldă și căldură la iarnă în sistem centralizat se dovedește, de la o oră la alta că bulversează un întreg oraș. Sistemul produce un zgomot infernal și noxe despre care nimeni nu știe cît de grav pot afecta pe riverani și nu numai. Și, în general, a zăpăcit un întreg oraș.

Criza sistemului centralizat, pe care n-are importanță cine a generat-o, produce, după cum se vede, efecte în toate structurile sociale ale municipiului reședință de județ. În acest moment, iată, nimeni nu a lămurit opinia publică dacă sistemul montat într-o zonă intens locuită, înconjurată de școli și grădinițe are impact negativ, și, mai ales, ce fel de impact. Ceea ce poate observa, însă, orice buzoian este că în jurul cazanului este un zgomot insuportabil, iar coșul de emanare a gazelor arse, mult prea scund, lasă noxele să fie împrăștiate în tot orașul.   

Toate cele de mai sus nu trebuie demonstrate fiind de domeniul evidenței. În aceste condiții instituțiile statului sînt obligate să lămurească buzoienii privind siguranța acestui cazan montat, ceea ce nu s-a mai făcut de 30 de ani nicăieri în Europa civilizată, zonă din care pretindem că facem parte, într-o zona rezidențială, din mijlocul orașului.

Cine să ne lămurească?

Într-o țară normală, autoritățile locale și instituțiile comunică opiniei publice de cîte ori este nevoie, informațiile și explicațiile acțiunilor lor. În cazul de față, Primăria, care a decis și a acționat în această criză, R.A.M. și Garda de Mediu, Agenția de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, I.S.C.I.R. și altele, sînt obligate să explice buzoienilor dacă ansamblul din Dorobanți este conform cu legile în vigoare și nu este periculos pentru buzoieni.

Spunem acestea tocmai pentru că nu vrem nici să facem acuzații, dar nici să ne prefacem că în Dorobanți nu sînt probleme. Concret dl. Aurel Gubandru, șeful R.A.M., trebuie să prezinte public, într-o conferință de presă, proiectul lucrărilor, gradul de impact și cauzele care stau la baza montării cazanului în cartierul Dorobanți. De asemenea, reprezentanții Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului și Direcției de Sănătate Publică, I.S.C.I.R. și Inspectoratul pentru Situații de Urgență trebuie să explice buzoienilor dacă și ce măsurători specifice s-au făcut și ce avize și autorizații de funcționare s-au dat și dacă întreg ansamblul este sigur în exploatare.În plus, inginerii R.A.M. și chiar primarul Buzăului trebuie să iasă public să explice, punct cu punct, de ce s-au luat anumite decizii și cum funcționează sistemul care va funcționa la iarnă ș.a.m.d. Și cît costă totul, bineînțeles, pentru că este vorba despre bani publici.

Dacă nu...

Consecințele deciziilor de pînă acum se știu, sistemul centralizat produce apă caldă, nu suficientă, nici cantitativ și nici calitativ, e zgomotos și generează noxe. Prețul construirii ansamblului, încă nu-l știm. Altfel, constatăm că prețul montării centralelor de apartament a sărit în aer, iar programările la firmele de specialitate se întind pînă în decembrie. Pentru unele persoane, mai ales cele în vîrstă, deranjul montării unei surse alternative de încălzire este semnificativ. Mai mult, în acest moment, nimeni nu știe cîte familii mai sînt branșate la sistemul centralizat și mai ales dacă rețeaua de transport a gazului metan va face față măririi cererii. Cu alte cuvinte creșterea exponențială a consumului cauzat de noile centrale de apartament, convectoare sau aragazuri și alte arzătoare empirice puse la lucru la iarnă vor avea gaz suficient? Nimeni nu știe, deci, dacă rețeaua de gaze va face față noului consum. Iar dacă nu?
Într-o altă ordine de idei mai trebuie spus că înconjurarea de către grupuri de yesmani a unor oameni cu decizie a fost, este și va fi extrem de periculoasă. Totodată, tăcerea unor instituții ori neimplicarea lor în verificări a unor creații care ne pot pune viața și sănătatea în pericol ori emiterea unor documente "de frică" ori "cu ochii închiși" se numește complicitate. La fel ca în cazul scandalului de la Caracal.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU