Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5925 > Politica Locala Nr. 5925 de miercuri, 14 august 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Buzăul se întoarce în timp, în 1989


Fără apă caldă în plină caniculă

Dușuri reci, de sîmbătă, pentru mii și mii de buzoieni

articol de: Cristina STERIAN

Fără apă caldă în plină vară. În această situație vor fi de sâmbătă circa 10 mii de buzoieni racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Ecogen, care produce agentul termic, anunță sistarea serviciilor către Regia Autonomă Municipală, în lipsa unui act adițional care să revizuiască contractul la noile condiții tehnice, având în vedere scăderea drastică a numărului de abonați ai Regiei. Pe de altă parte, Primăria care vrea să pună în funcțiune un sistem nou, independent, de furnizare a căldurii și apei calde anunță că lucrările decurg anevoios și nu vor fi gata mai devreme de săptămâna viitoare. Cu alte cuvinte, buzoienii care nu au centrale vor fi obligați la dușuri reci în perioada imediat următoare.  Producătorul Ecogen  a anunțat marți Regia Autonomă Municipală, cea care distribuie serviciile către populație, că sistează furnizarea agentului termic începând cu data de 17 august.

"Este o prevedere contractuală, noi am mers de când funcționăm în baza unor prevederi clare, privind mentenanța, asigurarea combustibilului și toate celelalte. În condițiile în care condițiile tehnice, situația și parametric tehnici ai sistemului s-au schimbat, i-am invitat pe colegii noștri de la RAM să ne prezinte în primul rând necesarul prevăzut pentru perioada următoare și pentru sezonul friguros pentru că, așa cum prevede contractul, pentru că, în condițiile schimbării acestor parametri, trebuie făcut un act adițional, altminteri, dacă nu facem, este clauză de reziliere a contractului. Nu ne-au furnizat aceste lucruri, am revenit cu scrisoarea și le-am spus că, în condițiile astea, contractul se reziliază, inclusiv furnizarea de energie termică. Ne-au trimis un necesar în bătaie de joc așa, numai pe luna septembrie, în condițiile astea noi nu putem funcționa. Eu am niște cheltuieli programate, curente permanente ale societății, nu pot să funcționez cu 1000 de gigacalorii, ținând în spate cheltuieli care nu sunt acoperite de venituri", declară  Vasile Munteniță, reprezentant al Ecogen.

Pe de altă parte, directorul RAM Buzău, Aurel Gubandru, spune că modul în care acționează Ecogen ar fi un abuz, al doilea după ce în primăvară societatea nu a mai furnizat agent termic iar buzoienii au rămas săptămâni bune în frig și fără apă caldă: "Asta e situația: ei ne-au transmis comunicat nouă sâmbătă că opresc apa caldă. Sunt plățile făcute la zi, e respectat contractul, vom vedea. Noi facem un apel în care, vedeți, cerem să nu oprească", spune directorul RAM, Aurel Gubandru.

În fața unei asemenea situații, autoritățile locale se chinuie să pună în funcțiune un nou sistem independent de furnizare a căldurii și apei calde în sistem centralizat, însă având în vedere termenul scurt până la momentul la care Ecogen anunță că nu va mai produce agent termic, o vreme buzoienii care nu au centrale proprii vor fi obligați să facă dușuri reci. În acest moment, lucrările în vederea implementării unui nou sistem de furnizare a apei calde și a căldurii sunt finalizate în proporție de circa 80 la sută.

"S-a început de aproximativ o lună de zile, s-a montat cazanul de 10 gigacalorii, un cazan mai mic, de 2,75 gigacalorii, lucrează pe partea electrică, echipa de montaj, 30 de oameni zilnic muncesc 10 ore. Sunt finalizate cam 80% din lucrările necesare pentru ca orașul să aibă apă caldă și căldură. Mai sunt de realizat lucrările de montaj, un record al centralei termice, care va fi CT4 și la instalația de gaze", spune inginerul Dumitru Grosaru. 

Oprirea apei calde în plină vară, când temperaturile sunt extrem de ridicate, poate reprezenta dincolo de disconfortul pe care îl resimt buzoienii, o problemă de sănătate publică dacă serviciul nu va fi furnizat mai mult timp.

Medicul Elena Dorobanțu spune că Direcția de Sănătate Publică nici nu a fost înștiințară de oprirea apei calde: "Deci, până în acest moment nu am primit nicio informare de la Ecogen în acest sens, deși ar fi trebuit să ne trimită și nouă o astfel de înștiințare. Este totuși o problemă de confort și de civilizație asigurarea apei calde, în acest moment. Nici ei nu au fost înștiințați, colegii de la inspecție, dar le vom spune noi și normal este să meargă să vadă, că nu trebuie să se prelungească perioada de o săptămână, ca să nu ajungem la situații de risc."  Conform informării transmise ieri, buzoienii ar urma să nu mai beneficieze de apă caldă începând de sâmbătă. 

Toma, o săptămână fără apă caldă

O săptămână fără apă caldă. Acesta este termenul înaintat de primarul Buzăului, Constantin Toma, care anunță că lucrările la montarea noului sistem de furnizare a căldurii și apei calde nu vor fi gata imediat cum Ecogen va închide robinetul, sâmbătă pe 17 august. Cu alte cuvinte, buzoienii vor fi obligați să se descurce cum pot și să facă dușuri reci timp de o săptămână, cel puțin. Lucrările la noul sistem independent de furnizare a căldurii și apei calde în sistem centralizat sunt finalizate în proporție de 80 la sută, autoritățile și responsabilii de șantier apreciind că acestea vor mai dura circa o săptămână, dacă nu vor apărea situații neprevăzute. 

"Nu prea sunt șanse să le terminăm zilele acestea, pentru că lucrările sunt și subterane, este vorba de racordul la gaze, o conductă de 300 de metri, care este nou-nouță, sunt o mulțime de rețele pe acolo și nu vrem să riscăm. Deci, mai durează, din păcate, și săptămâna următoare. Este vorba de o săptămână. Noi, noi adică RAM-ul și firmele care sunt angajate acolo, încercăm să reducem cât putem de mult. A fost o lucrare extrem de complexă, ne-au întârziat cu acel cazan, așa cum știți, am fost în instanță, l-am recuperat, dar timpul este timp, trece mai repede decât gândim și mai ales decât putem acționa. Termenul nu se va mări, vom găsi soluții chiar dacă plouă, dacă e cazul vom monta și corturi acolo, pentru că este sudură de-asta, care nu este de glumă, care pe rețea de gaze, adică trebuie făcut cu o groază de probe, nu glumim aicea, să avem  alte probleme. Cei de la Ecogen am înțeles că au miercuri  un consiliu de administrație, sper să nu întrerupă din nou abuziv, suntem în contract cu ei, dar, așa cum s-a întâmplat și în aprilie anul acesta, nu au ținut cont de nimic și au oprit furnizarea căldurii și a apei calde la momentul acesta. Am înțeles că au amenințat că pe 17 vor întrerupe apa caldă. Asta este un șantaj și Primăria Buzău nu poate fi șantajată, nu are cu ce să fie șantajată. ", a declarat primarul Constantin Toma.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, le cere scuze buzoienilor și spune că lipsa apei calde timp de o săptămână nu e un capăt de țară. Mai important este ca lucrările să se facă riguros pentru ca sistemul să poată face față la iarnă astfel  încât buzoienii fără centrale să nu sufere de frig în apartamente, spune edilul sef:

"Îi rog pe buzoieni să ne scuze pentru că nu vor avea apă caldă, facem toate eforturile, am început și la școli și grădinițe, unde avem 27.000 de copii, s-a început și acest sistem de salvare, cel puțin pentru o iarnă, a sistemului de încălzire centrală, ce puteam să facem, am făcut. Îi rog pe fiecare să înțeleagă situația. Nu este niciun fel de rea-voință, am făcut toate eforturile, inclusiv din punct de vedere bănesc, astfel încât să asigurăm toate condițiile ca iarna viitoare, și acest lucru este cel mai important, să avem apă caldă și căldură. Pentru săptămâna de acum, pe timp de vară, sper să primesc mai puține înjurături ca de obicei, dar nu avem ce face."

Începând de sâmbătă, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor rămâne fără apă caldă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU