Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5913 > Politica Locala Nr. 5913 de miercuri, 24 iulie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Și, totuși, vine iarna!


Cît ar trebui să plătească buzoienii pentru o gigacalorie

Deocamdată, se stabilește prețul pînă la 1 octombrie

articol de: Elena PETRE

Prețul gigacaloriei la Buzău rămâne neschimbat până la începutul sezonului rece. Din noiembrie, însă, nimeni nu poate ști cât vor trebui să plătească buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. Totul depinde de costurile pe care le vor presupune noul sistem pus la punct de Regia Autonomă Municipală în vederea asigurării căldurii în apartamentele din municipiu.   

Pentru moment, un proiect de hotărâre care prevede un preț de facturare de 250 lei fără TVA pentru fiecare gigacalorie furnizată populației până în luna octombrie, a fost lansat în dezbatere publică și urmează să fie supus votului consilierilor municipali în ședința de luna aceasta. Ce se va întâmpla din noiembrie nimeni nu poate spune în acest moment. Noul preț va fi calculat în funcție de cheltuielile de  producere și livrare pe care le va înregistra Regia Autonomă odată cu punerea în funcțiune a noului sistem. Este vorba despre transformarea unor centrale de cartier în microcentrale și introducerea în circuit a unui cazan de mari dimensiuni.

"Avem o problemă, nu știm câtă lume se va debranșa, nu știm dacă vom termina la toate școlile. Ideea ar fi să menținem prețul de 250 de lei fără TVA și după momentul octombrie, dar nu știm pe ce stăm, pe ce ne bazăm la acel moment.  

Cîți se vor debranșa și care vor fi costurile de funcționare pentru că prețul reflectă costul și un mic profit, nu poate fi vorba de profit la RAM, dar măcar să supraviețuiească iarna aceasta. Sper să nu avem vreo explozie de costuri din altă zonă. Azi luăm CAF-ul de 10 gigacalorii pe oră de la Ecogen să-l montăm în PT 4 din Dorobanți 1, și cu celelalte 2 microceturi pe care le vom realiza și cu celelalte 2 care sunt deja în Micro 3 si Micro 14 14 să putem asigura căldura și apa caldă în această iarnă", a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma. 

Prețul cu care va fi facturată căldura începând din noiembrie rămâne o necunoscută. Mii de buzoieni care au rămas branșați la sistemul centralizat trăiesc cu teama că nu vor reuși să își achite facturile la iarnă. Pe de altă parte, probleme ar putea apărea în blocurile în care au rămas racordate la RAM doar două-trei familii.

Costurile pentru încălzirea acestor apartamente ar putea crește semnificativ, la fel și facturile buzoienilor.  Din luna aprilie și până în prezent, RAM Buzău a pierdut peste 1800 de clienți, iar numărul va crește. Municipalitatea vrea să  monteze centrale termice proprii în fiecare școală și grădiniță. Săptămâna aceasta ar putea fi semnat contractul cu firma care până la începutul sezonului rece ar trebui să monteze centralele în unitățile de învățământ.

Decizia a fost luată de autoritățile locale pe de o parte, pentru reducerea cheltuielilor, pe de altă parte pentru a evita situațiile precum cea din primăvară, când elevii și preșcolarii au stat în frig, în clase, săptămâni bune întrucât producătorul de energie termică nu a mai putut furniza căldură în oraș.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU