Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5889 > Politica Locala Nr. 5889 de marti, 11 iunie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Înainte de vacanță


S-au deschis listele parlamentare la P.N.L.

Amușină pe lîngă ele aldeiștii Mocanu și Bădulescu, dar și cîștigătorul europarlamentarelor de la Nehoiu / Afaceristul Mircea Posea ar vrea chiar și președinția organizației județene liberale

articol de: Doru GHEORGHIADE

Rezultatele mai mult sau mai puțin așteptate ale scrutinului europarlamentar au produs mutații politice de mare anvergură. P.S.D. a ieșit șifonat rău din alegeri astfel că, aproape oră de oră, partidul mai încasează cîte o lovitură.  La Buzău, reverberațiile votului s-au mai estompat, P.S.D. primind o lecție de neuitat la nivelul municipiului Buzău, aici unde U.S.R.-Plus a cîștigat strîns, urmat de social-democrați și de P.N.L., însă, în județ partidul proaspătului președinte al Camerei Deputaților, deputatul Marcel Ciolacu, a cîștigat "partida" fără să tureze prea mult "mașinăria electorală". Pe acest fond, PRO România lui Victor Ponta și Mihai Tudose, ultimul prieten bun al lui Ciolacu, a repurtat rezultate mult peste așteptări, semn că legăturile strînse dintre fostul prim-ministru și actualul șef al Camerei Inferioare a Parlamentului s-a transformat și în voturi trecute de la P.S.D. la PRO-România. Ana­lizînd toate acestea putem face, acum, un tablou post-alegeri, cît de cît, fidel.

P.S.D. nici n-a tras, nici n-a stat...

După cum a remarcat toată lumea care se pricepe la politică P.S.D. nu s-a întrebuințat și s-a aflat în grafic, cu excepția municipiului Buzău, unde chiar și activul de partid pare să fi simțit nevoia să administreze o lecție actualei administrații a orașului și, astfel, U.S.R.-Plus a fost marea performeră a alegerilor din 26 mai. Liberalii din municipiul reședință de județ au ieșit pe locul trei, poate previzibil, primind, și ei, un semnal că trebuie să facă opoziție corectă și să scape de percepția de "blat cu P.S.D.". Iar din acest punct de vedere, peneliștii de la  municipiu trebuie, musai, să schimbe ceva în comunicarea cu electoratul.

A.L.D.E., mult zgomot, puține efecte. Și se caută soluții la P.N.L.

A.L.D.E. Buzău, o filială extrem de gălăgioasă în campania pentru europarlamentare a obținut al 6-lea rezultat pe țară, dar partidul n-a reușit, per total, să treacă de pragul electoral, obținînd 4% din voturi. Într-adevăr, la Buzău, A.L.D.E. a luat 6,7%, însă, degeaba. În aceste condiții, e normal ca liderul A.L.D.E. de la Buzău să aibă un "portofoliu de vot" de negociat ceea ce, deja, s-a demarat după cum susțin surse jurnalistice foarte bine plasate în apropierea biroului de la partid al lui Ludovic Orban. Sursele noastre susțin că președintele A.L.D.E. Buzău, deputatul Adrian Mocanu, și-a "exprimat adeziunea" față de P.N.L., iar Orban a transmis că "vom vedea cum vă mișcați cu votul din Parlament, la moțiunea de cenzură". Apoi, "mai discutăm", ar fi zis Orban.

Aceleași surse au dezvăluit că și senatorul Dorin Bădulescu a ajuns la București în biroul șefului suprem al P.N.L. prin mij­locirea unui buzoian cu acces direct la aceste niveluri, care din 4 în 4 ani, se ocupă să-i prezinte pe doritorii de mandate de la Buzău conducerii centrale. Ce-ar vrea Bădules­cu? Evident, încă un mandat, iar dacă P.N.L. l-ar vrea și el ar fi foarte bine. Mai ales că azi traseismul politic nu mai pare să mai fie o problemă dacă ar fi să observăm că, de exemplu, Adrian Mocanu nici el nu pare să știe sigur la cîte partide a fost. E, însă, sigur că n-a ajuns, încă, la U.D.M.R.

P.N.L. a făcut o analiză. S-a constatat că listele parlamentare sînt deschise

Organizația județeană a P.N.L. a luat locul 2 pe județ cu 22 de procente sub P.S.D., care a luat 33, deasupra U.S.R. care a contabilizat 14.4, PRO-România cu 11 %, A.L.D.E. 6,7% și P.M.P. 2,2 %. Un rezultat sub cel național, dar cu o surpriză la Nehoiu, unde proaspătul președinte P.N.L. a cîștigat alegerile. Fapt care pare să-l fi ambiționat pe tînărul lider orășenesc, afaceristul Mircea Posea, fiu de deputat P.D. și P.S.D. pe vremuri. La Nehoiu, P.N.L. a luat 36,91%, iar P.S.D. 27,05%. Astfel, Mircea Posea, se aude, ar fi soluția pentru șefia P.N.L. Buzău dacă deputatul Cristi Romanescu ar pleca la Fede­rația Internațională de Tenis de Masă. Pînă atunci, însă, mai este căci alegeri pentru funcția de conducere F.I.T.M. sînt abia în 2021, iar în acest context Romanescu a declarat, pentru reporterii "Șansa Buzoiană", că nu se pune problema să plece de la președinția P.N.L. Buzău și nici n-a discutat cu cineva pentru "a-l lăsa în locul său", așa cum se vorbește pe la colțurile sediilor liberalilor. Totuși, tatonări pentru locurile pe liste se fac. De pildă, fostul parlamentar de Buzău Eduard Cocei, un finanțator sistematic al filialei peneliste liebrale, ar trebui, și probabil ar merita locul întîi la Senat. La deputăție e mai greu de anti­cipat acum. Riscăm, însă, să zicem că Romanescu ar trebui să-și păstreze prima poziție, iar pe cea de-a doua, eligibilă, ar putea veni Mircea Posea. Cu mandatul și cu bani de campanie...

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU