Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5779 > Politica Locala Nr. 5779 de marti, 13 noiembrie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Deputatul P.N.L. Cristi Romanescu trage un semnal de alarmă față de sistemul de educație

articol de: Doru GHEORGHIADE
Deputatul P.N.L. Cristi Romanescu trage un semnal de alarmă față de sistemul de educație
 

Lideul PNL Buzău deputatul Cristi Romanescu, trage un semnal de alarmă față de situația actuală a învățămîntului românesc.

Într-o declarație politică susținută de la tribuna Parlamentului sub titlul: "Școala nu este o prioritate pentru guvernarea P.S.D.", Romanescu arată printre altele:

"România ocupă ultimele locuri la majoritatea indicatorilor urmăriți în Monitorul educației și formării, ediția 2018, publicată de Comisia Europeană. Rămîne una dintre puținele țări care nu au atins încă niciuna dintre principalele țintele pentru 2020, iar alocările din PIB, pentru educație, cu toate că sînt în creștere, continuă să fie cu mult sub media UE.

Echitatea în educație, decalajul dintre mediul rural și urban și incluziunea romilor continuă să reprezinte provocări cheie, care au consecințe la nivelul creșterii incluzive și a inegalităților în societate. Persistă și fenomenul de neasigurare a standardelor sanitare în școli și grădinițe, numărul celor care nu au autorizație sanitară de funcționare sau care au primit aviz negativ de la autoritățile sanitare fiind încă semnificativ, mai ales dacă luăm în considerare că multe dintre aceste unități au primit un aviz conform pe baza unei simple declarații pe propria răspundere, dată de directori.

În fiecare an, jumătate dintr-o generație întreagă de elevi nu reușesc să obțină diploma de bacalaureat. Cauzele sînt multiple, de la programa școlară și pînă la faptul că sînt forțați să meargă la un liceu și cu note de 2 și 3.

PNL a cerut constant încurajarea învățămîntului dual-profesional, promovarea lui într-un mod creativ și atractiv. Și tot constant, PSD a refuzat să aloce bani acestui tip de învățămînt. Ba mai mult, a distrus și bruma de speranță, prin ordonanțe și amendamente în Parlament. O astfel de atitudine distruge nu doar sistemul educațional sau piața muncii, ci și echilibrul macroeconomic al țării. România, astăzi, este nevoită să importe forță de muncă, din cauza exodului de muncitori calificați și necalificați. Decalajele dintre România și Uniunea Europeană sînt din ce în ce mai mari, iar șansele de redresare sînt slabe atît timp cît bugetul alocat educației va fi în jurul cifrei de 3-4%, iar peste 90% din bugetul unei școli/universități se va duce exclusiv pe salarii.

Performanța în acea instituție va fi spre zero sau chiar negativă. Școala românească nu-și va reveni, fiindcă finanțarea educației și cercetării nu este constantă și nici predictibilă. Atîta vreme cît nu vom avea criterii clare de evaluare și ținte foarte bine definite atît pentru școli, cît și pentru profesori, ne va fi greu să avem rezultate, iar corelarea programelor școlare cu cerințele de pe piața muncii, dar și cu nevoile societății în ansamblu sînt soluții certe pe care Partidul Național Liberal le propune."  

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU