Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5777 > Politica Locala Nr. 5777 de joi, 8 noiembrie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Trăim o epocă rușinoasă


Cum se demolează, una cîte una, clădirile emblematice ale Buzăului

Nimeni nu se gîndește cum ar putea fi salvat patrimoniul istoric al orașului

articol de: Doru GHEORGHIADE

Comunitățile civilizate din lume au înțeles de multă vreme că păstrarea patrimoniului este o marte obligație morală de primă importanță. Autoritățile din respectivele comunități încearcă astfel să transmită generațiilor viitoare istoria locului întruchipată de clădiri sau monumente și să sporească atractivitatea localităților, astfel încît, turismul, astăzi un important vehicul comercial, să aducă din ce în ce mai multe venituri. 

În țara noastră, însă, aceste aspecte sînt total ignorate, cu cîteva excepții desigur. Astfel, după ce regimul comunist a distrus în mod sistematic patrimoniul național din rațiuni doctrinare, astăzi lucrurile țin în special de anumite interese imobiliare ilegitime sau, pur și simplu, de prostie. În ultimii 30 de ani presa națională a fost plină de exemple concrete care au arătat cum s-au format adevărate grupări infracționale organizate care au contribuit la dărîmarea a sute și sute de clădiri cu valoare istorică inestimabilă. Iar, în locul acestora au fost ridicate adevărate monstruozități arhitecturale care au urîțit și mai tare moștenirea lăsată de comunism.

Un oraș plin de exemple

Buzăul nu face nicidecum excepție din acest punct de vedere. Pe Cuza Vodă, de exemplu, sînt cel puțin 3-4 locații care au fost dărîmate deși se aflau sub protecția legii patrimoniului, iar în locul lor au apărut niște construcții din beton care arată ca niște buncăre, n-au altă calitate. Discutabile sînt și din punct de vedere al proiectării aceste noi clădiri care azi adăpostesc fel de fel de activități comerciale, dar peisajul nu seamănă deloc cu ceea ce au reușit să construiască negustorii stabiliți în tîrgul Buzăului. Așadar, de 30 de ani, la Buzău se tot dărîmă istoria și se așează în loc imobile care arată cîtă cultură și bun simț au noii lor proprietari. Cu siguranță această etapă istorică va fi rușinea celor care vor veni și care readucînd normalitatea la locul ei vor face mari eforturi pentru a mai recupera ceva din facrmecul Buzăului interbelic sau antebelic.

"Opera" continuă și azi

Ceea ce este mai grav este că opera de distrugere continuă și azi. De pildă, săptămîna trecută, pe strada Bistriței, două clădiri frumoase au fost demolate. Momentul  a iscat diverse polemici în spațiul public, ori pe rețelele de socializare însă, proprietarii au toate actele în regulă. Fapt recunoscut și de autoritățile locale care, de altfel, au și eliberat autorizațiile de demolare. Asta pentru că ambele case nu erau pe lista clădirilor de patrimoniu. De ce? Pentru că nimeni nu s-a gîndit să le introducă. Cine ar fi putut să o facă? Evident autoritățile locale, care ar fi putut să facă demersurile necesare pe lîngă Ministerul Culturii, insitutția care poate introduce pe lista specială orice clădire cu valoare de patrimoniu indiferent dacă este privată sau de stat. Ceea ce însă i-ar obliga pe proprietari să nu le dărîme. Și așa clădirile ar fi în pericol pentru că ar fi lăsate intenționat să se prăbușească singure. Așa-i! Numai că și aici municipalitatea ar putea impune, cu aprobarea CLM amenzi sau impozite uriașe pentru deținătorii de clădiri de patrimoniu care nu-și întrețin imobilele. Simplu, nu-i așa?

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Trei candidați P.N.L. la europarlamentare și-au prezentat platformele

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU