Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5743 > Politica Locala Nr. 5743 de marti, 11 septembrie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Premieră importantă la Buzău


Banca de gene pentru agricultură se va înființa în Parcul Crîng

Primarul Toma spune că banca va funcționa în sediul actual al Urbis

articol de: Doru GHEORGHIADE

Banca națională de gene pentru legumicultură, floricultu­ră, plante medici­nale și aromatice este tot mai aproape de a deveni în proiect real. Autoriățile buzoiene au identificat o supra­față de teren pe care să fie amenajată ban­ca de gene. Este vorba chiar despre terenul unde funcționează în prezent societatea Urbis Serv.    

Și nu este singura veste bună. Proiectul privind înființarea băncii națioanle de gene ar urma să fie dezbătut și votat în regim de urgență în Senat. Anunțul a fost făcut chiar de primarul municipiului Buzău, ConstantinToma, în premieră, în emisiunea Sens Direct de la Focus TV de joi seară.

"Deja, s-a aprobat în biroul lor la nivelul Senatului ca legea privind înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Agricultură să treacă în regim de urgență prin Parlament. Sediul acestei bănci de gene sper să fie în Parcul Crîng, unde este sediul Urbis Serv acum... Este un loc extraordinar, are 1,2 hectare de teren pretabil pentru așa ceva. Este un lucru extraordinar pentru că nu poți s-o așezi oriunde", a spus primarul Toma.

Decizia este una extrem de importantă mai ales că odată înființată această bancă de gene ar urma și alte investiții conexe . Pe lîngă înființarea unei Facultăți de Horticulură la Buzău sau atragerea unui număr mare de elevi către liceele cu profil agricol, autoritățile au în vedere și înființarea celei mai mari piețe de gros din regiunea de sud est. Totul se va pune în practică abia după ce va fi gata legea pentru înființarea băncii de gene. 

"Banca Națională de Gene va genera și cercetare și dezvoltare și facultate de horticultură și clase de liceu la Colegiul Agricol. Săptămîna viitoare voi fi deja la Ministerul de Interne, avem și Bariera Brăilei, 12 hectare al Jandarmeriei să primim terenul și să facem acolo o piață en-gros cu logistică frigorifică să fie acolo și depozite de frig ca să închidem lanțul și să devenim cel mai mare centru regional pentru păstrarea și comercializarea legumelor și fructelor", a mai afirmat Constantin Toma.

Reamintim, ideea înființării unei bănci de gene pentru legumicultură a apărut în urmă cu mai bine de un an cînd Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură de la Buzău a propus modul concret de realizare. Numai că Academia de Științe Agricole din România, forul tutelar al stațiunii de la Buzău, refuză să pună la dispoziție un teren agricol pe care să se facă cercetare. În aceste condiții, soluția a venit de la Primăria Buzău care a identificat o suprafață de teren pe care să fie amenajată banca respectivă. Banca de gene pentru legumicultură ar urma să se realizeze din fonduri europene și guvernamentale, iar valoarea sa finală este estimată la circa 6 mili­oane de euro.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cînd încep lucrările de reabilitare ale podului Marghiloman
Vor să repare podul Marghiloman cu bani de la Guvern

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU