Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5691 > Politica Locala Nr. 5691 de miercuri, 6 iunie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

De la conducător de mari operațiuni militare la numărat izmene


Cum a ajuns un general cu trei stele mărunt funcționăraș în Consiliul Județean

Generalul Lucian Foca a trecut din poziția de comandant de mare unitate militară într-un birou unic din C.J., la Serviciul "Achiziții"

articol de: Doru GHEORGHIADE
Cum a ajuns un general cu trei stele mărunt funcționăraș în Consiliul Județean
 

Angajarea generalului cu trei stele Lucian Foca pe o funcție obscură de funcționar într-un birou din Consiliul Județean a produs rumoare în rîndul opiniei publice buzoiene dar m,ai ales printre militarii de carieră din cea de-a doua garnizoană din țară.

Militarii nu-și pot explica faptul că un general care a condus ani în șir o mare unitate a ajuns în situația de a se transforma, după pensie, într-un conțopist, pe locul doi, într-un birou oarecare din CJ. nemulțumiții susțin că decizia generalului Foca aduce atingere autorității unui ofițer superior al Armatei Române, iar ocuparea unei funcții mult inferiorare, chiar și într-o instituție publică afectează imaginea militarului român. E ca și cum după ce ai fost președintele Statelor Unite, în loc, iar după epuizarea mandatelor Trump s-ar duce să lucreze ca funcționar de rangul doi în primăria New-York-ului. Pentru că asta a făcut gene­ralul Foca, după ce a condus Armata a II-a, a avut o carieră apreciată de ofițer superior și a fost consilier al unui prim-ministru, s-a dus să facă selecții de oferte în calitate de "consilier clasa I, grad profesional superior", la Serviciul de Achiziții și Contracte din Consiliul Județean Buzău, adică după ce a condus operațiuni militare în Afganistan s-a dus la magazia de efecte a unității să numere izmene.

Desigur, cei care au urmărit subiectul cu stupoare se întreabă de ce a ajuns un apreciat general să devină un mic funcționar public? Există însă și unele ipoteze. Prima ar fi că generalul Foca s-a trezit că se plictisește la pensie. Puțin probabil! Deoarece cu statutul cîștigat, generalul Foca ar putea susține diferite activități plătite sau nu, conforme cu rangul său.

O fi altceva?

Înlăturînd ipoteza de mai sus rămîne să vedem de ce avea nevoie generalul Lucian Foca de un post de funcționar public. Iar o explicație există; anume că statutul de funcționar public crează dreptul și posibilitatea ocupării ulterior a unir funcții mai înalte. Cum ar fi de pildă, acelea de prefect sau subprefect, posturi care obligă prezenta în CV a statutului de funcționar public. Pe această temă, deja, au apărut speculații și continuă să apară, dar chestiunea care ar explica, în parte, decizia generalului Lucian Foca de a se transforma într-un simplu birocrat. Numai că și dacă ar deveni prefect sau subprefect, pentru un general, cele două sînt posturi cu mult sub nivelul unui fost comandant de mare unitate militară.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Evoluție halucinantă a procesului retrocedărilor de păduri de la Gura Teghii

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU