Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5608 > Politica Locala Nr. 5608 de vineri, 12 ianuarie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Panică printre buzoieni!


Pădurea Crîng, devastată de ciuperca asiatică

Sute de arbori din specia ulm au fost deja puși la pămînt de către specialiștii de la Ocolul Silvic

articol de: Marilena DINU
Pădurea Crîng, devastată de ciuperca asiatică
 

Boala olandeză a ulmilor sau cum au descris-o specialiști în termeni populari - cancerul copacilor a atacat sute de arbori din Pădurea Crîng. Este vorba despre o ciupercă asiatică depistată în Buzău încă de anul trecut și care, din păcate, nu poate fi combătută de niciun tratament.

Mai grav este că boala se transmite cu rapiditate de la un arbore la altul și că singura salvare a pădurii este tăierea celor bolnavi. Lucru care s-a și întîmplat. Sute de arbori din specia ulm au fost deja puși la pămînt de către specialiștii de la Ocolul Silvic care au anunțat, în același timp, că tăierile vor continua pînă vor elimina copacii bolnavi.

O boală precum cancerul

Zecile de cioturile și mormanele de crengi rămase în urma tăierilor au alarmat mai mulți iubitori ai naturii. Este vorba despre Pădurea Crîng din municipiul Buzău, acolo unde mai mulți trecători au fost surprinși să vadă cum, peste noapte, mai mulți arbori au fost puși la pămînt. Fără să fie specialiști în domeniu, oamenii au surprins totul în imagini pe care le-au postat pe rețele de socializare cerînd un răspuns autorităților competente. Deși mai întîi s-au gîndit că ar fi vorba de tăieri ilegale, oamenii s-au răzgîndit cînd și-au dat seama că toți arborii tăiați erau marcați.

Singurul tratament: drujba

Misterul copacilor tăiați care i-a pus pe jar pe buzoienii iubitori de natură a fost însă explicat de specialiștii de la Ocolul Silvic. Specia ulm este atacată de o ciupercă asiatică. Este vorba despre o boala olandeză a ulmului, transmisă de niște carii în scoața copacilor. Specialiștii au denunmit-o chiar cancerul copacilor pentru că nu există niciun tratament care să ajute arborii bolnavi, iar singura salvare este tăierea lor.

Ce spun silvicultorii

"Întrucît Crîngul Buzăului este administrat de Ocolul Silvic Buzău, în cursul anului 2017 au apărut numeroși arbori uscați din specia ulm, fenomen care s-a extins cu repeziciune. Avînd în vedere semnalarea de către personalul de teren a apariției fenomenului, noi am sesizat Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură de la Brașov, care a venit, au prelevat probe și au emis un buletin de analiză, prin care ne-au transmis că agentul patogen care provoacă aceste uscări este ciuperca Ofiustoma Novoulmi, care provoacă aceste uscări, de proveniență asiatică, ce provoacă uscări masive și în durată foarte scurtă de timp.

Ulterior, noi am trecut la punerea în valoare a arborilor respectivi și la întocmirea APV-urilor pentru partiziile respective, obținînd aprobările necesare conform legislației în vigoare, pentru unele partizii am început exploatarea, cu celelalte sîntem în curs de obținere a aprobărilor.

În a doua jumătate a anului trecut am pus în valoare un volum de 721 metri cubi, care este doar o parte din suprafața Pădurii Crîng. Ne-am oprit la acest volum întrucît s-a produs căderea frunzișului, urmînd să reluăm acțiunea odată cu reînfrunzirea și identificarea arborilor uscați", a explicat Constantin Jeleriu, Specialist în cadrul Ocolului Silvic Buzău.

Se taie, dar de ce nu se plantează?

Situația este destul de gravă pentru că 50% dintre arborii din Pădurea Crîng sînt din specia ulm. Totuși, pînă în prezent s-a luat decizia tăierii doar a arborilor unde această speicie este majoritară într-o parcelă. Pînă acum fiind marcați peste 721 de metri cubi de ulmi. Vorbim de ulmi cu o vîrstă de 35-40 de ani, adică la jumătate din durata lor de viață. Specialiștii spun că cel mai probabil vor urma și alte tăieri. Vestea proastă este că nu vor fi și plantări.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Tescaru a contestat în justiție demiterea
Ce se mai mișcă pe scena politică înainte de sărbători

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU