Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5598 > Politica Locala Nr. 5598 de miercuri, 20 decembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

EXCLUSIV! Așa cum era de așteptat...


Fostul șef al serviciului "Logistic" din I.P.J., achitat definitiv

La fel și un fost subaltern, iar ambii vor fi reîncadrați pe funcțiile din care au fost suspendați

articol de: Doru GHEORGHIADE
Fostul șef al serviciului "Logistic" din I.P.J., achitat definitiv
 

Fostul șef al Serviciului Logistic din Inspectoratul Județean de Poliție Buzău și unul dintre subalternii săi, trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, au fost achitați de magistrații Curții de Apel Ploiești. Soluția magistraților prahoveni este definitivă, iar comisarul-șef Cosmin-Ioan Mazâlu, respectiv subalternul său, inspectorul principal de Poliție, își pot relua funcțiile în urma unor demersuri specifice pe care comanda I.P.J. le va opera.  

Soluția Curții de Apel, după 11 termene

Soluția de respingere a apelului făcut de D.N.A. la hotărîrea luată de instanța de fond, cea de la Tribunalul Buzău, unde cei doi polițiști au primit tot achitare, s-a dat după aproape un an, timp în care au curs nu mai puțin de 11 termene. Iată ce spune minuta publicată pe siteul Curții de Apel Ploiești: 

"Soluția pe scurt: În baza art.421 pct.1 lit.b cod proc.pen., respinge ca nefondate apelurile declarate de D.N.A-Serviciul Teritorial Ploiești și inculpații: Mazâlu Ioan Cosmi și Ciocîrlan Daniel, împotriva sentinței penale nr.126 din 2 noiembrie 2016 pronunțată de Tribunalul Buzău. În baza art.275 alin.2 cod proc.pen., obligă pe fiecare dintre cei 2 apelanți-inculpați la plata sumei de cîte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 cod proc.pen. celelalte cheltuieli avansate de stat aferente apelului parchetului rămîn în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 18 decembrie 2017. Document: Hotărîre  1415/2017  18.12.2017"

Ce arată rechizitoriul

Cei doi au fost trimiși în judecată în februarie 2016, după ce procurorii DNA, sesizați de DGA Buzău au întocmit un rechizitoriu în care au reținut printre altele că inculpații Mazîlu și Ciocîrlan, în perioada aprilie-mai 2015, în calitate de membri ai unei comisii de concurs organizat de Inspectoratul de Poliție Județean, în vederea încadrării de personal recrutat din sursă externă, pentru ocuparea a trei posturi de fochist, primul avînd și  calitatea de președinte al comisiei și-au încălcat atribuțiile de serviciu prin favorizarea a doi dintre candidații înscriși.

Mai precis, acestora din urmă, li s-ar permis să participe la concurs, în contextul în care nu ar fi îndeplinit condițiile specificate în anunțul de participare. Ulterior, se arată în același document, cei doi candidați au fost declarați "admiși" și au fost încadrați pe funcțiile de fochiști, cauzîndu-se astfel o vătămare a intereselor legitime ale I.P.J., precum și a altor candidați, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru cei doi ofițeri de poliție. 

Soluție după 5 termene, la fond

Magistrații buzoieni de la instanța de fond au dat o soluție de achitare pentru ambii ofițeri. Astfel, un complet al Tribunalului Buzău a hotărît următoarele:

"În baza art.396 al.5 C.pr.pen. raportat la art.16 al.1 lit.b C.pr.pen., achită pe inculpatul Mazîlu Cosmin - Ioan pentru săvîrșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.13 ind 2 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 C.pen., întrucît fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art.396 al.5 C.pr.pen. raportat la art.16 al.1 lit.b C.pr.pen., achită pe inculpatul Ciocîrlan Daniel pentru săvîrșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.13 ind. 2 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 C.pen., întrucît fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art.275 al.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămîn în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare".

DNA a atacat decizia de la Buzău cu apel, astfel că procesul continuă, aflîndu-se pe rolul Curții de Apel Ploiești.

Cazul colonelului Tudorel Alexandru

După cum se vede, procesele au durat doi ani, timp în care polițiștii au avut, evident, de suferit moral, în plan personal și profesional. Recent, a ieșit la iveală un alt caz de polițist anchetat pentru corupție dar al cărui dosar a fost clasat. Este vorba despre comisarul-șef Tudor Alexandru, polițistul anului 2012 la Buzău, al cărui dosar a fost clasat de D.N.A. după 4 ani, astfel că el a fost reîncadrat în serviciul de Investigare a Fraudelor din I.P.J. a primit ceva bani, din urmă, după care, la scurt timp a ieșit la pensie medical pentru că a făcut diabet pe fond de stres.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Precampania pentru prezidențiale a ajuns, la Buzău, în faza "măscăritul bannerelor"

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU