Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5544 > Politica Locala Nr. 5544 de luni, 2 octombrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

O scurtă analiză a evenimentelor din week-end


Cum schimbă tabloul politic buzoian revenirea consilierului Ionescu în P.N.L.

Perdantul pare să fie primarul Toma, iar cîștigător grupul de la Compania de Apă

articol de: Doru GHEORGHIADE
Cum schimbă tabloul politic buzoian revenirea consilierului Ionescu în P.N.L.
 

Revenirea în P.N.L. a consilierului municipal Constantin Ionescu, anticipată recent în paginile cotidianului Șansa Buzoiană, a fost anunțată de conducerea liberală în cadrul unei conferințe de presă organizată, duminică dimineață, la sediul partidului.

Alături de președintele organizației județene a P.N.L. Buzău, deputatul Cristinel Romanescu și președintele organizației municipale, medicul Adrian Zoican, s-a aflat și fostul deputat de Buzău, Erland Cocei, ca reprezentant de la Centru, aflat acolo oficial să gireze o decizie luată la cel mai înalt for al Partidului Național Liberal.

Anunțul legat de revenirea în partidul a lui Constantin Ionescu a fost făcut de președintele Cristinel Romanescu.

"Subiectul de astăzi este simplu. Vrem să vă anunțăm că ni se alătură din nou în proiectul și în programul nostru, prin revenirea în P.N.L. Buzău, consilierul local Constantin Ionescu. Dumneavoastră, presa, știți că noi ne doream de mult revenirea sa, chiar am discutat cu dumneavoastră acest lucru, m-ați întrebat și v-am răspuns că m-aș bucura foarte mult ca domnia sa să se întoarcă în rîndul nostru. Uitați că acest lucru s-a întîmplat, negocierile au fost relativ simple, din mai multe puncte de vedere. Dînsul, așa cum îl cunoașteți, vine la noi fără nici o pretenție, nu a cerut nici o funcție, dar am discutat deja și am hotărît să acționăm împreună pentru a face cea mai puternică Opoziție Partidului Social-Democrat. Partidul nostru s-a întărit odată cu revenirea sa și, avînd în vederea experiența domniei sale în administrația publică locală, l-am desemnat liderul consilierilor municipali liberali din C.L.M. Buzău. Sînt sigur că împreună vor face tot ce trebuie ca lucrurile să meargă foarte bine pentru buzoieni acolo", a subliniat președintele P.N.L. Buzău, Cristinel Romanescu.

Ionescu: "Facem opoziție constructivă!"

La rîndul său, Constantin Ionescu a luat cuvîntul și a mulțumit pentru primirea care i-a fost făcută de foștii săi colegi liberali, a recunoscut că a avut dorința și ambiția de a se întoarce în barca pe care a părăsit-o atunci cînd, a spus domnia sa, "încăpuse pe mîinile unor oameni care au folosit partidul în scop politic și personal pentru a-și atinge scopurile personale" și că avînd aceste sentimente i-a fost foarte ușor să accepte invitația președintelui Orban de a se întoarce de unde a plecat. Constantin Ionescu a vorbit despre planurile sale în P.N.L. Buzău, care sînt axate în primul rind pe construcția unei Opoziții serioase.

"Este nevoie de o întărire a rîndurilor Opoziției, pentru ca împreună să luptăm pentru acest oraș. Ați văzut și dumneavoastră ce înseamnă o administrație condusă exclusiv de P.S.D., cîte derapaje au fost de-a lungul timpului, pe care și dumneavoastră, presa, le-ați semnalat. Eu sînt un om de echipă și de inițiativă, am o experiență bogată în administrația publică locală și cred că împreună vom face o construcție serioasă în C.L.M. Buzău. De azi înainte, în C.L.M. Buzău va fi Opoziție, pentru că așa este corect și constructiv". 

În ceea ce privește maniera în care se vor lua deciziile la nivelul grupului P.N.L. din C.L.M. Buzău, Constantin Ionescu a dat următorul răspuns: "Vor fi respectate toate părerile, dar decizia va fi numai una!", a mai zis proaspătul consilier liberal, Constantin Ionescu.

Cine pierde, cine cîștigă...

Revenirea în P.N.L. a consilierului municipal Constantin Ionescu produce mutații pe scena politică buzoiană. Iată că după cîteva săptămîni de negocieri la mai multe niveluri ale P.N.L., Constantin Ionescu care, potrivit unor surse bine plasate, inițial, a vizat funcția de președinte al organizației municipale Buzău însă a cedat și s-a întors la liberali cu ceva promisiuni, evitîndu-se astfel un conflict intern acut, în sensul că Adrian Zoican, recent ales șef la "municipiu", a amenințat, și pe bună dreptate, că face scandal monstru dacă e înlăturat din funcție. Dar ce a obținut, totuși, Ionescu? Păi, mai întîi, a renunțat la postul de președinte al filialei municipale Buzău, dar a primit titlul de lider de grup al consilierilor locali în C.L.M. Buzău, și, susțin sursele noastre, garanția că va fi viitorul candidat al liberalilor la cel mai înalt fotoliu din Palatul Comunal. În sfîrșit, dl. Ionescu a mai primit astfel de garanții, dar asta e altă problemă...

Revenind, observăm în acest moment că șahul politic a aranjat pionii în felul următor: în condițiile în care bătălia se dă azi pentru influența unor grupuri de interese în Consiliul Local Municipal Buzău, Consiliul Județean și în alte astfel de foruri alese care gestionează mari fonduri publice, P.N.L. Buzău e un bun vehicul pentru satisfacerea acestor interese. Concret, prin revenirea în P.N.L. a lui Ionescu, Opoziția din C.L.M. totalizează, teoretic, 6 voturi ale P.N.L. + 2 voturi ale P.M.P. + 2 voturi P.S.Ro. Teoretic, căci practic lucrurile s-ar putea complica, punctual, și vom vedea curînd cum...

Toma, în șah...

Această nouă configurație dă un șah primarului Constantin Toma care rămîne, tot teoretic, cu 13 voturi (P.S.D. + A.L.D.E.), în C.L.M. Buzău. Practic, după cum am văzut la ultima ședință, primarul Toma a început să aibă mari probleme chiar cu consilierii P.S.D. Vineri, Constantin Florescu l-a pus în dificultate, în cadrul ședinței de C.L.M. cerîndu-i amănunte despre cine sînt avocații care vor reprezenta municipalitatea în conflictele juridice cu terți. La scurt timp, vineri seara, la o televiziune locală, Toma i-a cerut, din nou, demisia oficial din C.L.M. și P.S.D. a lui Constantin Florescu pe care l-a acuzat destul de străveziu că în calitatea sa de fost președinte al Tribunalului face jocuri în Justiție împotriva lui.

Deci, acum Toma va trebui să iasă din acest șah dat de P.N.L. și grupul de susținători ai lui Bebe Ionescu. Cum? Probabil negociind. Cu P.M.P., ai căror lideri se pare că au fost contactați, dar și cu P.S.Ro. Chiar dacă astfel de evenimente par incredibile, în politică se poate orice. Mai ales, la Buzău. Oricum ce e clar e că Toma, dacă nu-și rezolvă problemele în P.S.D., o eventuală trecere a lui la P.N.L. nu prea mai pare posibilă, dat fiind că va găsi deja locul ocupat. Deocamdată...

Datoriile istorice, cine le plătește?

În subsidiar, însă, marea miză a acestor mutații este, cum am mai spus, preluarea inițiativei în P.N.L. Buzău, dar și plata imenselor datorii financiare ale organizației către Centru, dar și față de alți terți. Or, se pare că s-a format deja, un grup care să se implice în acest timp de operațiune căci duminică i-am văzut la aceeași masă pe fostul deputat P.N.L. de Buzău, Erland Cocei, un om de afaceri de succes și probabil un viitor candidat în Parlament pe listele de la Buzău, dar mai ales pe Dragomir Văsîi, director economic la Compania de Apă și, evident, Constantin Ionescu, director al Serviciului Comercial, tot din Compania de Apă. Deci pare simplu: în PNL oamenii din Compania de Apă au ajuns la Putere în detrimentul fidelilor lui Toma și deputatului Cezar Preda. Doar Adrian Zoican nu pare din filmul acesta, el fiind pe undeva pe la mijloc. Rămîne acum de văzut cum vor vota consilierii peneliști conduși de Ionescu în proiectele propuse de Toma în legătură cu Compania de Apă, căci pînă acum liberalii erau mereu alături de actualul primar.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU