Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5472 > Politica Locala Nr. 5472 de luni, 19 iunie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Bătălie pe viață și pe moarte!


Cît mai rezistă grupul de interese Holban-Cîrjan să-i îndobitocească pe rîmniceni

Împreună cu TV SAT au blocat cabliștii multinaționali să intre pe piața rîmniceană

articol de: Doru GHEORGHIADE
Cît mai rezistă grupul de interese Holban-Cîrjan să-i îndobitocească pe rîmniceni
 

În aceste zile fierbinți, marcate de o criză politică acută cu efecte grave în plan economic și social, la Rîmnicu Sărat se duce un război acerb între două companii de telecomunicații prin cablu. Surse bine informate dezvăluie că o multinațională în telecomunicații, concernul Telekom, care are în planul de dezvoltare pe termen scurt, extinderea rețelei sale de cablu, împreună cu diversificarea unei game complete de servicii de profil și cablarea  municipiului Rîmnicu Sărat. Telekom, însă, se lovește, ca și alte mari companii multinaționale în trecut, de blocajul intrării pe piața rîmnicenă, din cauza unei înțelegeri parafate în urmă cu ani și ani între grupul de interese din interiorul și exteriorul Primăriei Rîmnicu Sărat, avîndu-l ca vîrf de lance pe primarul Sorin Cîrjan și singur operator de cablu, lăsat să controleze piața de profil rîmniceană, firma TVSAT 2002, cea care deține și canalul TV SUD-EST.

În baza acestei înțelegeri oculte, de ani în șir, rîmnicenii și cei din împrejurimi sînt frustrați ilegal de accesul la servicii diverse de telecomunicații ieftine și de calitate, dar și de diversitate informațională pentru că telespectatorii din Rîmnicu Sărat nu au la dispoziție decît un singur post TV local, deși legea impune oricărui cablist să preia toate canalele de televiziune locale și regionale din motive ușor de înțeles.  

Protecție și interese

TV SAT-2002 se bucură de multă vreme de protecția fățișă a grupului de interese din Primărie, format de fostul primar Viorel Holban și completat, în timp de actualul edil-șef, Sorin Cîrjan. Respectivul grup, susțin sursele noastre, împreună cu proprietarul TVSAT-2002 au blocat sistematic intrarea pe piața rîmniceană a companiilor de cablu puternice văduvindu-i astfel pe rîmniceni de telefonie mobilă, fixă, cablu tv și Internet ieftine și de calitate, de programe de televiziune diverse, precum canale de sport care au transmis partide importante de la competițiile mondiale și europene frustrîndu-i pe telespectatori de programe de calitate.

Miza cea mai mare a fost însă, blocarea intrării în Rîmnic a programelor regionale și locale, astfel că TVSAT și grupul de interese Holban-Cîrjan să-și poată pasa primăria de la unii la alții, lăsîndu-i pe cei doi fără nici un fel de concurență, cu toate consecințele negative asupra dezvoltării orașului, al doilea ca importanță din județ. Ani în șir, RCS-RDS a fost blocat de Holban și apoi de Cîrjan, să cableze Rîmnicul pentru ca opinia publică să nu poată avea o alternativă mediatică la ceea ce le-a servit studioul TV SUD-EST, de-a lungul anilor. Celor de la RCS-RDS li s-au pus tot felul de piedici administrative, li s-au cerut avize și paraavize și li s-a explicat că nu pot cabla decît subteran, dar nici asta nu se poate pe motiv că orașul s-a asfaltat, însă toate acestea după ce TV SAT 2002 a "cocoșat" toți stîlpii din oraș cu cablurile sale. În aceeași situație se află azi concernul Telekom, iar motivele respingerii tuturor cererilor marelui operator german sînt aceleași și la fel de aberante. Și asta pentru că Telekom preia, ca și RDS-RCS, toate programele tv locale și regionale, iar asta pune în pericol exclusivitatea și mijloacele de presiune politică al celor de la TVSUD-EST, dar și viitorul grupului de interese Holban-Cîrjan, care n-are nevoie de diversitate de păreri la Rîmnicu Sărat, iar rîmnicenii să aleagă în cunoștință de cauză. 

Cum s-a creat sistemul

Altminteri, faptul că la Rîmnic s-a creat acest sistem s-a dovedit în momentul în care actualul director al AJOFM, Ionel Tociu, a îndrăznit să candideze pentru Primăria Rîmnicului. În acea campanie, Tociu a fost făcut harcea-parcea la TV SUD-EST, iar Holban a fost prezentat drept Mesia rîmnicenilor, fără ca victima linșajului mediatic să fi avut dreptul să spună ceva la televiziunea lui Adrian Neagu, proprietarul TV SAT-2002, dar nici în altă parte, pentru simplul motiv că la Rîmnic nu există alt canal tv, decît TV SUD-EST. Astfel că rîmnicenii nici măcar nu și-au dat seama că prin TV SAT, Primăria Rîmnicu Sărat a fost pasată, pe persoană fizică, de Holban lui Cîrjan, însă grupul de interese e condus și azi, tot de fostul primar nevoit să se retragă din viața urbei, dar care și-a pus un om din cercul său, un cetățean credincios la Primărie, în persoana lui Sorin Cîrjan. Toate aceste, forțînd grav legea, pentru că orice cablist, deci și Neagu, e obligat de lege să preia toate posturile tv locale și regionale, dar nu o face pentru că ar pune astfel în pericol grupul de interese și pe el însuși. În aceste condiții, rîmnicenii au devenit pur și simplu captivi ai grupului de interese sus-citat și în plus, sînt frustrați de servicii de telecomunicații electronice de bună calitate și ieftine, dar și de diversitate de posturi din punct de vedere informațional.

Prinși în clește

Din cauza acestor relații de peste 20 de ani, rîmnicenii au fost prinși într-un clește. Pe de-o parte plătesc mult pentru puțin, fără să aibă alternative, pe de altă parte sînt victimele unor manipulări, iar Primăria orașului a devenit o minge pe care Holban-Cîrjan și-au dat-o unul altuia, cu ajutorul lui Neagu, fără ca oamenii măcar să bage de seamă. De bună seamă că ieșirea din această strînsoare se poate face prin pătrunderea pe piață a alternativelor cabliste care să ofere toată paleta de servicii. Telekom și RDS-RCS, difuzează, de exemplu, toate canalele tv locale și regionale, Focus TV, Campus TV și altele, pe care le-au introdus demult în grilele lor de programe. Numai că alternativele multinațio­nale, lovesc în interesele TV SAT și i-au ridicat nivelul de adrenalină proprietarului TVSAT 2002, Adrian Neagu.

După ce Telekom a intrat pe piețele din Pătîrlagele și Nehoiu, Adrian Neagu s-a pus pe reclamații la Prefectură și Consiliul Județean, invocînd că multinați­onalele încalcă legea, ca și cum el ar fi respectat-o vreodată. Între timp, TVSAT 2002 s-a pus pe cumpărat mici firme de cablu prin județ și, evident, a scos celelalte posturi locale și regionale din grilă, aplicînd modelul de la Rîmnic, încercînd să blocheze și acolo piața și alternativele de informare. Așadar, dacă pînă acum a mers cum a vrut Neagu și grupul de interese antecitat, de-acum nu se mai poate. Oamenii au dreptul la alternative și la libera concurență care creează servicii de calitate și la prețuri rezonabile. Cum ar fi telefonia mobilă și internetul mobil pe care Neagu nu le fur­nizează, dar împreună cu Holban, Cîrjan și alții, și-a asigurat un public captiv și manipulabil și fără alternative. Or, așa nu se mai poate continua. 

P.S. Zilele viitoare vom prezenta un amplu material de presă despre primarii unde TV SAT le-a cablat comunele și despre cum sînt ei ținuți în mînă de Neagu. Acești oameni au devenit, pur și simplu prizonierii lui Adrian Neagu și supuși în campaniile electo­rale, intereselor lui, altfel e rău de ei, pentru că TVSUD-EST e singurul post de la ei din comună. Iar cine-i iese din cuvînt e pierdut...

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum luptă deputatul Sebastian Radu cu viciile
Deputatul PMP Adrian Mocanu, primit de Firea la P.S.D. București?
Cum a ajuns un general cu trei stele mărunt funcționăraș în Consiliul Județean

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU