Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5446 > Politica Locala Nr. 5446 de marti, 9 mai 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Puși la dispoziție


Ce s-a întîmplat cu polițiștii din dosarul D.I.I.C.O.T. al lui "Piticu"

Doi sînt la Ordine Publică, iar al treilea la Serviciul "Cabinet"

articol de: Doru GHEORGHIADE

Polițiștii trimiși în judecată în dosarul întocmit de DIICOT pe numele afaceristului Dorin Marinescu-"Piticu", au fost puși la dispoziția inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și activează în diverse servicii din IPJ, pe posturi din "structuri de suport", adică nu au voie să întocmească și să semneze dosare specifice. 

Astfel, potrivit unor informații interne, comisarul șef Liviu Gavrilă, fost șef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice lucrează acum la Serviciul Ordine Publică, la fel ca și comisarul Ionel Onel, tot de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (S.I.C.E.). Cît îl privește pe agentul-șef principal Dănuț Draghia, acesta a fost trecut de la SICE, la Serviciul "Cabinet" din Inspectoratul de Poliție al județului.

Reamintim că, DIICOT Buzău a finalizat unul dintre cele mai răsunătoare dosare din ultimii ani-cel al contrabandistului de alcool Dorin Marinescu zis Piticu. El a fost trimis în judecată la începutul acestei luni pentru zeci de ilegalități, iar cercetarea sa penală a scos la iveală că, ani la rînd, a beneficiat de protecția unor oameni din instituțiile statului, care ar fi trebuit să îl demaște. Perioada pe care au investigat-o procurorii DIICOT a fost curprinsă între anii 2012-2015. Ancheta a arătat că, în acest interval, Dorin Marinescu zis Piticu a acționat prin trei societăți comerciale și ajutat de 3 oameni de casă care îi erau și angajați. Procurorii au întocmit o listă lungă cu neregulile săvîrșite de aceștia. În mare, la firmele afaceristului erau produse băuturi alcoolice contrafăcute și erau produse în mod clandestin ambalaje pet.

"...Activitatea infracțională a constat și în producerea în mod clandestin de ambalaje pet de 2 si 3 litri, neînregistrarea utilajelor și instalațiilor de producere de preforme și sticle pet în patrimoniul societății, neînregistrarea producției de preforme pet și sticle pet de 2 si 3 litri în evidențele contabile ale societății, înregistrarea de cheltuieli fictive de aprovizionare cu materii prime (struguri și cereale), simularea unor operațiuni comerciale de comerț cu cereale prin întocmirea de acte false, ca efect al înțelegerii frauduloase avute cu inculpatul Sandu Mihai, întocmirea de acte false pentru crearea unui stoc scriptic de materii prime ce au generat cheltuieli fiscale nedeductibile fiscal, cu ascunderea identității adevăratului furnizor al mărfurilor, întocmirea de borderouri false de achiziții de struguri vizînd cantități mult mai mari decît cele reale, vinificate la punctul de lucru Greceanca, vinul rezultat fiind îmbuteliat în sticle pet de 2 si 3 litri, produse clandestin ori neînregistrate, cu consecința neevidențierii contabile a veniturilor rezultate...", se arată într-un comunicat de presă emis de DIICOT.

"Sprijinit de un impresionant palier de protecție"

Mai interesant este modul în care afaceristul a primit sprijin chiar de la oameni aflați în interiorul unor instituții care îl verificau. Procurorul de caz a trimis în judecată un fost judecător, 4 polițiști dintre care unul din cadrul IGPR, dar și un expert autorizat de pe lîngă Tribunalul Buzău. Toți aceștia ar fi acoeprit ilegalitățile lui Dorin Marinescu, zis Piticu, sau mai mult, ar fi divulgat date din anchetă și mijloace de probă pe care urmau să le ceară în instrumentarea dosarelor în care Marinescu era inculpat.

"Din cercetările efectuate în cauză  a rezultat faptul că inculpatul  Marinescu Dorin a fost sprijinit de un impresionant palier de protecție și sprijin, format dintr-un magistrat, mai mulți lucrători de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Buzău și IGPR, un expert contabil și funcționari cu atribuții de conducere și control la cvasiunanimitatea instituțiilor și autorităților de stat cu reprezentare în plan local, regional sau chiar central...", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciu de aproape 15 milioane de lei

La schimb, aface­ristul obișnuia să le ofere drept cadou bani, vin sau alte tipuri de alcool produse de el. Valoarea cadou­rilor oferite de Marinescu era derizorie. De pildă, unui polițist din IGPR cu grad de comisar-șef, Marinescu i-ar fi trimis 500 de lei și 4 litri și jumătate de vin. Singurul cercetat în stare de arest în acest dosar este Dorin Marinescu zis Piticu, acuzat de 25 de fapte penale, în special evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani. Prejudiciul în acest dosar este de aproape 15 milioane de lei. Pentru recuperarea acestei sume, anchetatorii au instituit sechestru pe 44 de imobile și terenuri, unele dintre ele sedii clandestine de producere a alcoolului. Anchetatorii au pus sub sechestru și 5 mașini de lux, 2 bărci, o navă de sport de agreement și sume de bani aflate în conturi care să acopere prejudiciul creat statului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU