Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5274 > Politica Locala Nr. 5274 de joi, 18 august 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

După 20 de ani de debandadă urbanistică


La Palatul Comunal s-a scris "Biblia asfaltărilor"

A fost supusă dezbaterii publice o nouă metodologie de realizare a lucrărilor tehnico-edilitare de refacere a căilor publice sau spațiilor verzi

articol de: Doru Gheorghiade

Noul Executiv din Palatul Comunal încearcă să pună ordine în materie de urbanism și construire pe domeniul public sau privat la municipiu­lui Buzău. Municipiul reședință de județ are un așa-zis regulament sub care se execută lucrările de construire sub și supraterană, de asfaltare, ori realizare de spații verzi, aprobat printr-o hotărîre a Consiliului Local Municipal, aprobat prin vot în 29 iunie 1995.
Cu alte cuvinte, metodologia executării lucrărilor tehnico-edilitare de refacere a drumurilor publice sau a spațiilor verzi n-a mai fost actualizată de peste 20 de ani, iar rezultatele se văd astăzi la tot pasul. Dacă la capitolul spații verzi, în ultima vreme, s-au făcut remarcați cîțiva pași înainte, în privința reparării și asfaltării drumurilor situația este pur și simplu jenantă. Cu siguranță în memoria publică sînt încă vii imaginile cu echipa de „meseriași“ condusă de celebrul "Dorel", care tasa asfaltul din plombă cu talpa bocancilor și astupa gropile cu nisip ud. Recent, însă, edilii au decis să pună piciorul în prag și să supună dezbaterii publice o nouă Metodologie de executare a lucrărilor tehnico-edi­litare și de refacere a căilor publice sau a spațiilor verzi din municipiul Buzău.
Draftul poate fi consultat, simplu, de către orice cetățean, pe site-ul oficial primariabuzau.ro, la secțiunea "Transparență decizională". Astfel, orice buzoian poate să aducă, oricînd, amendamente proiectului care, ulterior, va fi propus votului consilierilor locali.
Printre altele, proiectul prevede ca orice firmă care vrea să execute lucrări de construcții tehnico-edilitare în municipiul Buzău trebuie să primească un agrement din partea Primăriei. Pentru asta trebuie să întocmească un dosar tip care să cuprindă documente care să ateste că întrunește condițiile minime care să permită executarea în termen și la calitatea contractată respectivele lucrări.

Garanții pentru lucrări

În sfîrșit, proiectul prevede și obligații clare ale constructorilor și ale beneficiarilor lucrărilor edilitare. Astfel, sînt prevăzute garanții clare pentru asfaltare, reparații și plombări de străzi ori pentru construirea sau reabilitarea spațiilor verzi.
Documentul supus dezbaterii publice definește acum destul de clar ce înseamnă "îmbrăcăminte asfaltică", ori "îmbrăcăminte din beton" sau cum ar trebui realizată o asfaltare. Mai mult, în proiect se evi­dențiază clar ce obligații au buzoienii și executanții agreați în condițiile în care au de efectuat lucrări edilitare de refacere a carosabilului sau trotuarului, în urma intervențiilor accidentale sau după realizarea unor rețele de utilități sau cana­lizare. Concret, dacă o societate are de schimbat rețeaua subterană pe un trotuar atunci va reface total întreg trotuarul, pe toată lungimea și lățimea sa. La fel, și partea carosabilă care se va reface de la zero pe toată banda pe care s-a acționat.

Tehnologii de refacere și contravenții

În plus, proiectul are, de această dată proceduri limpezi în legătură cu modul con­cret în care se va lucra la refacerea ca­ro­sabilului sau trotuarului afectate de lu­crări cu explicații în amănunt din punct de vedere ingineresc, pre­cum și cu referiri la manualele obli­gatoriu a fi folosite. La fel este tratată și secțiunea "spații verzi", dar și măsu­rile contravenți­o­nale pe care municipalitatea prin Poliția Locală și alte instituții le poate aplica.  Amănunte despre acest proiect găsiți pe sansanews.ro

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU