Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5225 > Politica Locala Nr. 5225 de miercuri, 8 iunie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Șansa prezintă azi


Ce jocuri se fac și se desfac în C.L.M. Buzău și C.J.

ALDE a devenit, brusc, un partid foarte important

articol de: Doru Gheorghiade
Ce jocuri se fac și se desfac în C.L.M. Buzău și C.J.
 

Începutul de săptămînă politică este marcat de oboseala post-alegeri dar, mai ales, de negocierile pentru desemnarea a ceea ce se pot numi "numărul doi" în primării sau în Consiliul Județean. Este vorba evident despre viceprimari și vicepreședintele C.J.. Funcțiile sînt foarte importante în arhitectura instituțională, întrucît viceprimarii, de pildă, primesc, prin delegare, diferite competențe pe care le pot folosi așa cum cred de cuviință. La fel se întîmplă și cu vicepreședintele Consiliului Județean.
În plus, respectivele posturi au o puternică încărcătură politică, dar reprezintă și o formă de răsplătire a unor membri de partid care s-au remarcat în campania electorală, de exemplu. De departe, însă, cei din eșalonul doi de execuție din Palatul Comunal sau din clădirea C.J. de lîngă Casa Albă sînt deosebit de importanți ca oameni cu valoare în administrația publică. Și asta deoarece viceprimarii sau vicepreședinții au sau vor căpăta prerogative care le dau posibilitatea practică să lucreze la propriu pentru comunitate. De aceea, privită din acest unghi, problema alegerii viceprimarilor și vicepreședinților de C.J. e una de importanță, aproape istorică.

Situația CLM Buzău

În Consiliul Local Municipal Buzău, PSD și-a tras partea leului, dar numărul de consilieri pesediști este insuficient pentru a impune viceprimarii. Din acest motiv, pentru a asigura majoritatea simplă, pesediștii au nevoie să negocieze o alianță. Potrivit informațiilor noastre, PSD exclude colaborarea cu consilieri ai PSRo și PNL, așa încît, atenția se îndreaptă către independentul Constantin Ionescu și consilierii ALDE.
Primă variantă de lucru confirmată pentru Șansa Buzoiană de surse convergente de presă, este că viitor viceprimar să fie independentul Constantin Ionescu, iar celălat Andrei Neder de la ALDE.
De asemenea, se mai vorbește despre consilierul Ionuț Apostu. Chestiunea, spun sursele noastre, se va  tranșa în orele următoare, iar soluția va trebui să fie acceptată în mod evident de primarul ales, Constantin Toma, care a transmis mereu că vrea o echipă sudată cu care să poată face față greutăților care-l așteaptă după preluarea șefiei Palatului Comunal, o instituție aflată acum în plină degringoladă. Cît privește majoritatea calificată de două treimi necesară adoptării hotărîrilor ce țin de patrimoniu, aici PSD are nevoie de ajutorul independentului Ionescu, de voturile ALDE și de încă două. Acestea din urmă e greu de presupus că vor veni din partea consilierilor PSRo, dar destul de probabil că se pot obține prin colaborarea cu PMP.

Chestiunea din C.J.

Cam aceeași situație se regăsește și la nivelul Consiliului Județean, acolo unde PSD are o majoritate consistentă, dar insuficientă pentru realizarea  majorității calificate. De asemenea, aici va fi nevoie de o colaborare cu PSD cu ALDE. Iată așadar cît de important a devenit, aproape pe nesimțite, partidul lui Tăriceanu, la Buzău, mai ales în C.J. unde PSD i-ar vrea vicepreședinți pe Adrian Petre și pe Romeo Lungu. Pe fir însă a intrat și Doru Muzgoci de la Nehoiu.


 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU