Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5201 > Politica Locala Nr. 5201 de joi, 5 mai 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 30

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Primul tablou de campanie


Cine pierde și cine cîștigă la votul din primul tur pentru primării

Care dintre candidați pornesc cu prima șansă

articol de: Doru Gheorghiade
Cine pierde și cine cîștigă la votul din primul tur pentru primării
 

Mult așteptata decizie emisă ieri de Curtea Constituțională în legătură cu excepția de neconstitu­- ționalitate ridicată de juristul Liviu Avram, și care a statuat desfășurarea alegerilor pentru primar dintr-un singur tur, a lămurit problema. Desigur, lupta electorală rămîne deschisă, dar așa după cum apreciază analiștii de politică internă, cele mai mari șanse pentru primari le au edilii în funcție sau cei ce beneficiază de o mașinărie electorală mai performantă. Ideea este valabilă, spun aceiași specialiști în ale poli­ticii, atît în mediul rural, cît și în mediul urban. Așadar, urmea­ză o campanie electorală în care partidele mari își vor pune la încercare structurile teritoriale, iar candidații pentru primăriue vor trebui să facă uz de toată puterea de convingere pe care o dețin pentru că, cel puțin teoretic, nu se mai poate pune problema mitei electorale în campania electorală.    
Cît privește municipiul de reședință de județ, dar și în celelalte orașe mai mici, e de observat că ierarhiile pentru data de 5 iunie la nivelul primăriilor și consiliilor locale s-au cam conturat. Evident, pot apărea uneori greșeli pe parcurs sau chiar intervenția unor instituții, care ar putea scoate din joc pe unul sau pe altul dintre candidații la locale. Dacă însă acest tip de evenimente nu vor avea loc, atunci tabloul final începe să devină din ce în ce mai clar. Rămîne de văzut însă în ce proporție se va prezenta electoratul la urne în ziua alegerilor, dar din experiența scrutinelor trecute,  cetățenii nu se vor înghesui la vot.
Din acest punct de vedere, persistă problema legitimității, dar această chestiune depinde mai puțin de politicieni și de clasa politică, în general, întrucît nimeni nu-l ține departe de secția de votare pe cetățeanul care este decis să-și exercite dreptul la vot.

De astăzi începe campania electorală

Campania electorală oficială a început din noaptea trecută și ține o lună, pînă pe 3 iunie la ora 24.00.
Cum se vor desfășura ostilitățile vom vedea, însă e de așteptat ca, pe ici pe colo, să avem evenimente electorale, poate chiar violente, întrucît alegerile locale generează mari patimi, mai ales în mediul rural. De-a lungul campaniilor trecute, am asistat la tot felul de manifestări, de la bătaia cu găini vii încasată de la pesediștii lui Ion Vasile de către răposatul Ion Rațiu, pînă la bătăi cu bolovani între echipele de campanie, acum patru ani, la Poșta Cîlnău, eveniment lăsat cu spitalizarea unor victime. Deci, în ceea ce privește alegerile pentru primari, lucrurile au devenit acum limpezi. La Consiliul Județean apele
s-au așezat cu mai mult timp în urmă. În cazul de față, președintele fiind ales de majoritatea din C.J., e destul de clar cine va fi acela, în condițiile în care PSD conturează o majoritate covîrșitoare a prima­rilor din teritoriu, care reprezintă două treimi din numărul total de voturi, cealaltă treime fiind dată de municipiul Buzău.


 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Precampania pentru prezidențiale a ajuns, la Buzău, în faza "măscăritul bannerelor"

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU