Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5186 > Politica Locala Nr. 5186 de marti, 12 aprilie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 30

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Punct de vedere


Indolență totală

articol de: Doru Gheorghiade

Sistemul medical românesc nu se poate vindeca cu bani. Este atît de bolnav, încît este nevoie de mult timp, poate cîteva generații de medici și personal sa­nitar mediu, pentru ca lucrurile să intre într-o, mult așteptată, normalitate. Afecțiunile sistemului își au începutul în regimul comunist. Atunci, la începuturi, medicii adevărați au fost decimați în pușcării, pe motive politice. Cu excepțiile notabile, la Medicină s-au înscris, și au absolvit facultatea, oameni fără nici o chemare pentru o astfel de meserie, dar cu origine socială sănătoasă. S-a format, astfel, o pătură de așa-ziși medici, tobă de teorie și zero barați în practică. Oamenii ăștia, încă de pe vremea lui Ceaușescu, au transformat medicina în afacere, iar șpaga a devenit singurul stimulent valabil. Kentul și coniacul Zarea, plus banul în plic au salvat mii de vieți, iar metoda
s-a perpetuat pînă azi. Noaptea, medicii de gardă din spitale nu se deranjează la urgențe, iar acreala asistentelor nu poate fi redusă decît de bancnotele de 10 lei. Oricît ar fi de mari salariile, năravul din fire nu va avea lecuire. Zicerile cu cei 6 ani de facultate și alte alea nu fac nici cît o ceapă degerată, căci absolvenții de medicină sau de școli sanitare știu dinainte cît se cîștigă în sistem. La salariu, din start, adaugă și șpaga, așa că împreună rentează, încă, să fii medic sau asistent, fără să faci mare lucru, doar să te plîngi de sistem, din cînd în cînd, într-o indolență totală.

P.S. Evident în această clasă nu includ somitățile din domeniu, nici medicii de bună credință. Mă refer la hahalere în halate albe. Se știu ele care.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU