Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5086 > Politica Locala Nr. 5086 de marti, 17 noiembrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Vine vremea independenților?


Bomba ascunsă din proiectul de modificare a alegerilor locale

Proiectul lui Cioloș naște deja controverse printre politicieni și opinia publică

articol de: Doru Gheorghiade
Bomba ascunsă din proiectul de modificare a alegerilor locale
 

Schimbările rapide de la vîrful politicii românești crează rumoare în teritoriu. Cei mai preocupați sînt pesediștii, cei care, la Buzău, dețin cele mai importante funcții alese, dar și pe cele numite. În mod evident, există teama că guvernul tehnocrat al lui Cioloș va opera, în cele din urmă, schimbări la nivelul de conducere a instituțiilor descentralizate chiar dacă nu foarte rapid, căci premierul desemnat și P.S.D. s-au înțeles, după cum relatează surse centrale, că ar exista o înțelegere nescrisă între P.S.D. și Cioloș care prevede să nu se umble la numiții social-democraților din teritoriu decît dacă este "imperios necesar". Însă, ce înseamnă imperios necesar și cum va fi interpretată sintagma e greu de spus. Pe de altă parte, în programul de guvernare înmînat parlamentarilor ieri apare un paragraf care dă fiori tuturor politicienilor, mai ales liderilor. 

Detonatorul electoral

Practic, documentul înaintat de Cioloș aleșilor din Parlament conține un paragraf care ar putea să revoluționeze pur și simplu tot spectrul politic. Textul spune că: "Executivul Cioloș își asumă amendarea de urgență a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari și președinți de Consiliu Județean, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii  unor independenți pe listele pentru consiliile locale, facilitatea creării de secții de votare pentru diaspora acolo unde există prezență semnificativă a cetățenilor români". O analiză sumară pe text arată că, dacă Cioloș va emite o ordonanță de urgență care să modifice legea electorală, neafiliații politic vor putea să ia cu asalt consiliile locale. Care va fi însă efectul?

Scapă independenții de sub control?

O primă interpre­tare a textului arată simplu că e nevoie doar de cîțiva cetățeni care se trec pe o listă de independenți, strîng semnături și candidează.
Cîte semnături încă nu se știe, dar oricum mai puține decît astăzi și astfel am putea avea o bătălie pe viață și pe moarte între independenți și cei de pe listele de consilieri de la partid. Cu ce consecințe? Încă nu se poate ști, dar pe fondul unei respingeri a oamenilor politici în general, concluzia se poate ușor intui.
De pildă, liderii politici și-ar putea pierde influența, mai ales în comunitățile mici, acolo unde oamenii se cunosc între ei, iar independenții n-au nevoie de foarte mulți bani și un mecanism de partid pentru a-și susține campania electorală. Astfel, brusc, "politicienii de meserie" care pînă acum "făceau cărțile" se vor vedea scoși din joc. Partea delicată este că fără un filtru, fie el și politic, pe listele independenților pot apărea tot felul de personaje notorii, dar fără substanță și mai ales doritori de profit imediat. Ca urmare, consiliile locale ar putea fi "populate" cu oameni fără anvergură, dar populari care sub masca independenței ascunzîndu-se tot felul de defecte. De acum poate că pentru astfel de inițiative trebuie legiuitorul să imagineze niște filtre, mai ales că avem deja exemplele nefaste ale votului uninominal pentru parlamentare care s-a dovedit un eșec de proporții deși a fost îndelung cerut de opinia publică și de unii politicieni.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU