Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4835 > Politica Locala Nr. 4835 de luni, 17 noiembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Cum s-au desfășurat alegerile la Buzău?


Filmul votului pentru turul doi al prezidențialelor, cadru cu cadru

articol de: Mirela DUMITRU, Laurențiu MARINOV
Doi președinți de secții de votare au fost înlocuiți de locțiitori din cauza unor probleme medicale

181 de buzoieni internați în Spitalul Județean și 20 de reținuți au votat cu urna mobilă

La Mlăjet, Nehoiu, votarea a fost suspendată timp de o oră după ce ștampila de control a fost pierdută

Prezență record de 63,39%, mai mare cu 10 procente decît cea din turul I

Aproximativ 400.000 de alegători au fost așteptați duminică la urne în ca­drul celui de-al doilea tur de scrutin al ale­gerilor prezidențiale. În județul Buzău s-au organizat 427 de secții de votare la care cetățenii majori cu drept de vot și-au putut exprima opțiunile. La  primul tur al alegerilor preziden­țiale în județul Buzău prezența la vot a fost de 53,38%.        
 
2 președinți nu și-au putut exercita atribuțiile

Primele probleme s-au înregistrat la secțiile de vot din județul Buzău încă de la deschiderea urnelor. La o secție de vot din Mărăcineni, președintei secției de vot i s-a făcut rău la scurt timp după deschiderea urnelor. Femeia se pare că avea diabet și a făcut o criză care a necesitat transportarea la Spitalul Județean pentru a primi îngrijiri medicale. Un alt incident s-a semnalat la Secția de vot nr. 23 din municipiul Buzău, acolo unde președintele secției nu s-a prezentat dimineață la secție deoarece este internat la Spitalul Județean. Activitatea ­preșe­din­ților din cele două secții a fost preluată de locțiitori.

Urna mobilă pentru persoanele internate ori reținute

Urna mobilă la Poliție a sosit în jurul orei 10 pentru a le permite persoanelor reținute să își exercite drepturile constituționale. Peste 20 de persoane aflate în arest și-au manifestat intenția de a vota. La Spitalul Județean urna mobilă a ajuns tot în jurul orei 10. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, 154 de buzoieni internați la Spitalul Județean, 7 paciente de la Maternitate, 10 persoane de la Secția de Boli Infecțioase și tot 10 de la Oncologie au putut vota la urna mobilă. 

Proces electoral suspendat timp de o oră la Mlăjet, Nehoiu

Un incident serios a fost semnalat la una din secțiile de votare din județ. La secția 115 Mlăjet din Nehoiu, ștampila de control a fost pierdută iar raportarea acestui fapt a fost făcută la Biroul Electoral Județean Buzău cu întîrziere. Președintele secției nu a anunțat rapid BEJ ci a sesizat autoritățile locale, primarul și viceprimarul. Pierderea ștampilei a fost raportată la BEJ de viceprimar și la scurt timp, BEJ împreună cu Instituția Prefectului au comandat o nouă ștampilă de control pentru  această secție. Între timp însă nu au mai fost buletine ștampilate așa încît votarea a fost suspendată aproximativ o oră. Potrivit președintelui BEJ, Mihai Stănescu, ștampila era în drum spre secție și nu a fost necesară prelungirea procesului electoral ci a fost timp pentru ca toți alegătorii să poată vota pînă la închiderea urnelor de la ora 21. Reprezentantul BEJ mai precizează că au fost depuse de către ACL o serie de contestații cu privire la o serie de infracțiuni care însă nu țin de competența BEJ.

Prezență mai mare la vot decît la primul tur

Biroul Electoral Central a anunțat o prezență la urne în județul Buzău la ora 10 de 9,52%, mai mare cu peste 2 procente față de 7,40% cît se înregistrase în primul tur. Următoarea raportare, cea de la ora 13 arăta că 112.917 buzoieni își exprimaseră intențiile de vot, adică 28,33% dintre cetățenii cu drept de vot. Astfel, 28,26% dintre votanții din mediul urban își exercitaseră dreptul legal iar în mediul rural participarea la vot era de 28,31%. Raportarea prezenței la vot de la ora 16 arăta că la nivelul județului Buzău votaseră 45,88% dintre cetățenii cu drept de vot. În mediul rural prezența la vot era de 43,58 iar în mediul urban, de 47,61%. Prezență record înregistrată în județul Buzău la ora 19.  Nu mai puțin de 241.033 buzoieni adică 60,48% dintre cetățenii cu drept de vot votaseră. În mediul rural prezența a fost de 62,80% iar în mediul urban de  57,40%. La închiderea urnelor, 252.652 de buzoieni îți exprimaseră intențiile de vot adică 63,39% dintre cetățenii cu drept de vot din județul Buzău.

Raul a votat cu speranță

Prim-vicepreședintele PDL, Raul Florescu, a votat pe listă suplimentară ieri la secția de votare din cadrul Școlii nr. 8. La ieșirea din secție, Florescu a declarat că „a votat cu speranță și optimism”. 

Prefectul Maria Buleandră, mulțumită de prezența mare la vot

La Școala nr. 8 a votat prefectul Maria Buleandră însoțită de subprefectul George Sava. Reprezentanta Casei Albe s-a declarat mulțumită de numărul mare de alegători prezenți la urne. 

Boșcodeală, la vot cu soția, copilul și ministrul Nicolicea

Primarul Constantin Boșcodeală a fost la vot împreună cu soția și fiul acestora și cu ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. „Am votat pentru o Românie putenică în Europa, pentru bunăstare, pentru viitorul copiilor noștri”, a declarat Constantin Boșcodeală. Primarul a mai afirmat că este mulțumit de faptul că alegătorii din Buzău au ieșit în număr mai mare la vot, decît la primul tur.

Contestație a ACL la Viperești

Reprezentanții ACL din Viperești au depus duminică o sesizare la Biroul Electoral Județean privind faptul că la Secția 414 Viperești, sat Tronari,  au fost nereguli în ceea ce privește procesul verbal prin care s-au aprobat cererile pentru urna mobilă, susținînd că cererile nu ar prezenta înscrisuri veridice care să exprime că persoanele respective sînt netransportabile. BEJ a respins contestația formulată de reprezentantul ACL, consi­derînd că s-a interpretat corect legea.

ACL a acuzat turismul electoral

Liderii ACL Buzău au acuzat că peste 120 de autovehicule au fost folosite în județ de adversarii politici, pentru turism electoral și pentru a influența votul. „Încă de dimineață, PSD a început cu încălcări masive ale legii, în județ, în ceea ce privește modalitatea de desfășurare a alegerilor. Ne referim la turismul electoral și la influențarea votului... Primarii îi întîmpină pe oameni și le spun cu cine să voteze. Deja s-au făcut plîngeri la Parchet și la Poliție”, a declarat deputatul George Scutaru. Șefii locali ai ACL au mai susținut că au existat și alte încercări de fraudare a alegerilor prezidențiale prin folosirea nejustificată a urnei mobile, la nivelul județului fiind înregistrate aproximativ 1 200 de cereri în acest sens.  Reprezentanții Alianței Creștin Liberale au mai susținut că au dovezi că în județ, urna mobilă a fost folosită pentru fraudarea alegerilor și că unii primari au încercat să influențeze votul. Dorin Bădulescu a dat exemplu în acest sens cazul primarului de la Calvini, despre care a spus că a transportat personal alegători la secțiile de votare. Situația este gravă în opinia celor de la ACL și în orașul Pogoanele unde mașini ale primăriei au fost trimise cu urna mobilă, însă unii dintre cetățenii ce ar fi trebuit să voteze în acest fel, fiind declarați netransportabili, nu au fost găsiți acasă. „La Pogoanele sînt folosite mașinile Primăriei și șoferii”, a declarat consilierul județean Dorin Bădulescu.

Secretarul județului, Laurențiu Gavrilă, acuzat că a trimis SMS-uri electorale

Mai mulți primari din județ au afirmat ieri că au primit pe telefoanele mobile un SMS semnat de secretarul Județului, Laurențiu Gavrilă, prin care li se aminteau prevederile art 291 din Codul Penal privind traficul de influență și sugerîndu-se că în județ se petrec infracțiuni. Laurențiu Gavrilă dezminte că ar fi trimis un astfel de mesaj anunțînd că a formulat o plîngere penală pentru prinderea și tragerea la răspundere a vinovaților. „Astăzi, în jurul orei 16.00, am fost informat că a fost trimis un sms, în numele meu și cu semnătura mea, prin care sugerez că reprezentanții autorităților locale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, trebuie să aibă în vedere, pe parcursul acestei zile, prevederile art 291 Cod Penal, traficul de influență. Aceasta este o situație de natură a su­ge­ra că în județ se petrec fapte care contravin legii și, în contextul zilei de astăzi, are rolul de a îi intimida pe cei care îl primesc. Vreau să îi informez pe toți cei are au primit acest sms că acesta nu îmi aparține și că astăzi voi formula plîngere penală în ve­de­rea identificării și tragerii la răspundere a celor vinovați”, a declarat Laurențiu Gavrilă, Secretarul Județului.

Declarații la închiderea urnelor

La sediul ACL, după închiderea urnelor era o bucurie reținută, liderii PNL și PDL fiind destul de reținuți. „După 25 de ani asistăm la o nouă revoluție în România. Mulțumesc tuturor românilor care au ieșit la vot, buzoienilor din Buzău și din diaspora. La nivelul județului Buzău, în ciuda campaniei care a fost dusă, pe care a trebuit să o suportăm din partea PSD-ului, am reușit în bună măsură să stopăm abuzurile și furturile la vot. Este o victorie a lui Klaus Iohannis, care începe din acest moment, pentru România o nouă perioadă”, a declarat deputatul PNL George Scutaru. La PSD, aceeași precauție, aceeași rezervă în privința rezultatelor finale. „Ne-am așteptat ca rezultatul să fie strîns. S-a jucat pe regiuni, în România, nu ar fi trebuit să stea așa lucrurile. Acum așteptăm rezultatele finale, cred că ăsta e cel mai important lucru. Vom face numărătorile, vom vedea exact care sînt rezultatele”, a declarat Constantin Boșcodeală, președintele PSD Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU