Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4784 > Politica Locala Nr. 4784 de vineri, 5 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

După apariția ordonanței care permite traseismul,


Mutări importante pe scena politică

Negocierile pentru transferurile de toamnă sînt în plină desfășurare

articol de: Doru GHEORGHIADE
Negocierile pentru etapa de transfe­ruri politice conti­­nuă cu și mai mare implicare din partea negociatorilor. PSD, spun surse credibile, a reușit să bată palma pînă acum cu președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, care vine la social-democrați cu cîțiva primari de localități importante. Printre ei, susțin aceleași surse, se găsesc primarul Viorel Holban de la Rîmnic și edilii-șefi de la Vernești ori Pătîrlagele, dar și aproape toți consilierii locali din teritoriu. De asemenea, cei mai mulți primari PDL au parafat și ei înțelegeri cu PSD. Excepții sînt doar primarii care nu vor să mai candideze și consilierii sătui de politică. 

Bîgiu: Dați-mi voie să nu răspund la această întrebare

De bună seamă că ordonanța de urgență care permite migrarea timp de 45 de zile a primarilor și consilierilor fără să riște s-și piardă mandatul lovește destul de puternic în teritoriu. Aici, la Buzău, cel mai păgubit pare a fi PNL, pe cale să-și piardă o mulțime de aleși, cu șeful CJ în funcție, Cristi Bîgiu. Întrebat ieri despre trecerea lui sau nu la PSD, a declarat, printre altele: „Dați-mi voie să nu răspund la această întrebare“.

Cu tricouri și șepcuțe roșii

Totuși timpul curge invariabil, iar Bîgiu va trebui să spună, dar mai ales să facă. PSD impune și el condiții, în schimbul promisiunii ferme că-i va garanta o nouă candidatură la președinția Consiliului Județean, să-și strîngă repede trupa și să intre în lupta electorală alături de pesediștii vechi, cu acte în regulă și fățiș. Cu alte cuvinte, în momentul în care, pe 20 septembrie, Ponta își va anunța candidatura la președinție, Bîgiu și colegii săi vor trebui să aplaude mo­mentul din tribuna cu tri­couri și șepcuțe roșii. Între timp, Bîgiu încearcă să-și strîngă trupa, în acest sens fiind organizate „ședin­țe de lucru” atît la C.J., cît și la terasa familiei de la intrarea în Parcul Tineretului.

Scutaru scrie scrisori deschise aleșilor liberali

„Dragi colegi primari, viceprimari, consilieri județeni, municipali și locali, 

Mă adresez dumneavoastră într-un moment în care PSD încearcă, prin presiuni și modificări abuzive ale legii, să vă atragă într-un proiect menit să satisfacă doar ambițiile personale ale lui Victor Ponta. Am traversat împreună, ca membri ai PNL, atît momente dificile cît și momente frumoase, am muncit împreună pentru județul Buzău și pentru comunitățile pe care le reprezentați. 

Decizia mea este cît se poate de clară: eu rămîn în PNL și mă voi lupta, alături de colegii din Alianța Creștin- Liberală, pentru ca un om ca Victor Ponta, care întruchipează minciuna, mitocănia și corupția, să nu ajungă la Cotroceni, să nu ajungă președintele României! Fac un apel pe această cale, către toți aleșii locali ai PNL sau din alte partide, să nu se lase șantajați și să nu cadă în capcana întinsă de PSD și Victor Ponta, care demonstrează că este capabil de orice abuz, că este gata în orice moment să submineze valorile democra­tice și europene pentru a cîștiga alegerile prezidențiale. Ceea ce nu știe însă domnul Victor Ponta este că, mai devreme sau mai tîrziu, toți cei care fac abuz de putere vor trebui să suporte rigorile legii.  
Stimați colegi, nu vă lăsați amăgiți de promisiunile pe care PSD vi le face, așa-zisele alocări promise nu vor putea fi făcute, sfatul meu este să judecați atent înainte de a lua o decizie, care v-ar putea costa mandatul și respectul cetățenilor. 

Ordonanța privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, pentru că încalcă reglementarea din legea fundamentală, care precizează că ordonanțele de urgență nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale, între acestea numărîndu-se administrația locală. Avem deja patru sau cinci decizii ale Curții Constituționale care, de fiecare dată, au arătat că interzicerea traseismului este constituțională și, de altfel, vine în concordanță cu dispo­zi­țiile articolului 8, alineatul 2, din Constituție, care       sta­tutează faptul că partidele sînt cele care preiau voința populară și o transformă în decizie politică. 

Știți mai bine decît oricine că argumentele invocate în cadrul acestei Ordonanțe de Urgență sînt minciuni grosolane ale PSD-ului, care, încă o dată, ne arată gradul de corupție pînă la care poate ajunge. Principalul lor argument a fost acela că nu mai funcționează consiliile județene sau locale, iar dumneavoastră știți foarte bine că această minciună poate fi ușor combătută. 

Vă aduc aminte de deciziile de neconstituționalitate exprimate anterior de Curtea Constituțională care arată clar că aleșii locali care își părăsesc partidul sub sigla căruia a fost ales își pierd, de drept, mandatul. Rog toți aleșii locali, indiferent de partidul căruia îi aparțin, să se gîndească de două ori înainte de a se lăsa pradă aventurii propuse de PSD. 

Vă redau mai jos doar un simplu exemplu: „Electoratul acordă votul său unei persoane, pentru a îndeplini o funcție publică la nivelul administrației locale, în conside­rarea programului politic al partidului din rîndurile căruia face parte la momentul alegerii și pe care această persoană urmează să îl promoveze pe perioada mandatului său de consilier local sau județean. De vreme ce alesul local nu mai este membru al partidului pe listele căruia a fost ales, înseamnă că nu mai întrunește condițiile de reprezentativitate și legitimitate necesare îndeplinirii programului politic pentru care alegătorii au optat. Prin urmare, nu se mai justifică menținerea acestuia în funcția publică. Altfel spus, pierderea calității de membru al unui partid politic pe a cărui listă a candidat și a fost ales de corpul electoral are drept consecință și pierderea calității de consilier local sau consilier județean. Din această perspectivă nu are așadar importanță dacă pierderea calității de membru al partidului politic are loc ca urmare a demisiei sau a excluderii” -  Decizia CCR nr. 1.167/2007. 
 Am încredere că decența, judecata înțeleaptă și respectul pentru cetățenii care v-au ales vor conta în deciziile pe care le veți lua.  

Cu prietenie, 
Deputat George Scutaru 
Președinte PNL Buzău" 

 

COMENTARII

Cineva:
vrajeala
Stati linistiti. O sa-si piarda functiile dupa aceste 45 de zile, pentru ca OUG data de dotore viorel, e o mizerie. O sa iasa mare scandal. Puie Monta
zidarul:
Asa
Au spus-o şi alţii, am spus şi eu şi o repet: "Aşa E!". Adevărul e că NU E AŞA. Aţi tras concluzia? Sătămâna acesta se afşă sub semnul intuiţiei, aşa că puneţi mintea la treabă...
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU