Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4707 > Politica Locala Nr. 4707 de miercuri, 21 mai 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Săltată de D.N.A. și cercetată pentru luare de mită,


Judecătoarea Elena Rovența, o rotiță importantă în mecanismul care a devalizat Buzăul

Ea a acționat ani buni în Justiția buzoiană, iar familia ei a fost și este implicată în fel de fel de afaceri puturoase

articol de: Doru GHEORGHIADE
Reținerea luni a celor patru judecători de la Tribunalul București, între care se află și Elena Rovența, magistratul care a profesat și la Buzău, ridică, printre altele, mari semne de întrebare asupra modului de promovare la cele mai înalte niveluri ale Justiției din România. Traseul profesional ascendent al Elenei Rovența de la nivelul de judecător financiar la Camera de Conturi Buzău și pînă la Tribunalul București a produs multe suspiciuni în condițiile în care soțul său, decedat acum cîțiva ani, inginerul Mihai Rovența, a fost implicat în numeroase afaceri, unele dintre ele derulate în tulburii ani‘90. 
De-a lungul vremii s-a vorbit despre sprijinul pe care Elena Rovența l-a dat soțului său uzînd de calitatea sa de magistrat care implica o mare înfluență în plan județean și nu numai. Unii sînt de părere că familia Rovența a fost un braț important al caracatiței care a cuprins județul, afacerile fiind calate pe exploatarea și prelucrarea lemnului. Promovarea profesională a Elenei Rovența a căpătat viteză după 1996, an care a găsit-o pe judecătoare la Consiliul Jurisdicțional al Camerei de Conturi Buzău. Printr-un decret semnat de fostul președinte Ion Iliescu, Elena Rovența a ajuns în iunie 1996 la Secția Civilă a Tribunalului Buzău. Afacerile familiei au mers și ele ca pe roate pentru că soțul judecătoarei era implicat în tot felul de combinații și căpătase relații și intrări la cele mai înalte cabinete ale potenților anilor ’90-2000. De pildă, pe soțul Elenei Rovența îl găsim printre proprietarii de terenuri cu mare valoare în zona de sud-vest a Buzăului la ieșirea către Spătaru. Astfel, sistemul rezistă, omul a devenit acționar, el intrînd în firma Natural-Est cu 5.000 de metri pătrați de teren pentru care a primit 5% din acțiunile societățeii de prelucrare a lemnului deținută în proporție de 80% de un om de afaceri italian. Interesant este, evident, de observat că alături de fostul soț al judecătoarei sus-citate, în afacerea Natural-Est au intrat fostul președinte al Consiliului Județean Viorel Constantinescu, actualul consilier municipal din Rîmnic Mînzală și, atenție, fostul președinte al Tribunalului Buzău, magistratul Gheorghe Pană. Ei bine, Pană a fost cel care a tras sforile promovării pînă la un punct a d-nei judecător Rovența, închizînd astfel un cerc important în care Justiția, afacerile și politica s-au completat una pe alta. Ca să fie și mai clar trebuie să spunem că în acea epocă PDSR controla toată țara atît politic, cît și în sfera afacerilor. Președinte era Ion Iliescu, șeful PSDR Buzău era doctorul Ion Vasile, președinte de Tribunal era Gheorghe Pană iar cele mai bune terenuri din județul Buzău au revenit mai mult sau mai puțin întîmplător unor apropiați ai sistemului sau membri de vază. Sistem care, iată, funcționează și astăzi.

Afaceri cu lemn la Nehoiu 

Dacă afacerea Natural-Est a sucombat din cauze naturale în sensul că piața externă a căzut brusc, nu înainte ca italianul să-i ejecteze din firmă pe Pană, Constantinescu, Mînzală și, evident, Rovența, în schimb, la Nehoiu, "sistemul rezistă". Opera de distrugere a Foresta SA Nehoiu începută de celebrul Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, și cel care a terorizat economic Nehoiu devalizînd principalul agent economic din zonă, anume Foresta SA, continuă azi generația tînără a familiei Rovența. Ei dețin o parte din ceea ce a fost Foresta SA în urma unei lichidări judiciare despre care specialiștii consultați spun că e mai mult decît suspectă. Or, dacă observăm, din nou, că d-na judecător e suspectată de șpagă și implicată în tot felul de lichidări și insolvențe ciudate, avem explicația pentru care chiar familia domniei-sale stăpînește o parte din Foresta SA. De bună seamă că acum DNA demontează doar o parte din caracatița mafiotă din Justiție. Proporțiile mafiei sînt de-a dreptul de neimaginat. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU