Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4624 > Politica Locala Nr. 4624 de vineri, 17 ianuarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Record absolut la Buzău


Ședință de fix 2 minute și 46 de secunde la Consiliul Județean

S-au votat rapid sumele din T.V.A. și impozit pe profit

articol de: Florin ZAFIU
Ședință de fix 2 minute și 46 de secunde la Consiliul Județean
 
Ședința Consiliului Județean Buzău, convocată ieri dimineață, a stabilit un nou record în materie de timp alocat votului. Pe ceas, consilierii au avut nevoie de 2 minute și 46 de secunde pentru a vota, în unanimitate, alocarea sumelor defalcate din TVA și impozit pe venit repartizate comunelor și orașelor pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și proiecte pentru infrastructură, precum și pentru finanțarea cheltuielilor cu drumurile județene și comunale, în anul 2014. Nu în ultimul rînd, aleșii au avut de votat acoperirea unui deficit la cheltuielile de dezvoltare ale județului, din excedentul rezultat anul trecut în urma operării bugetului propriu al județului Buzău. Ședința a fost extrem de liniștită și operativă, semn că toate discuțiile și nelămuririle au fost exprimate în ședințele pe comisii care au precedat ședința de plen de ieri.

Prin imitație

În debutul întîlnirii extraordinare de ieri aleșii județeni și-au spus "La mulți ani!" și și-au făcut urări pentru noul an, în timp ce președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, s-a remarcat printr-un gest neinspirat. Șeful administrației județene a mers spre prezidiu, pe laterala pe care se află așezați consilierii Puterii, și a dat mîna, pe rînd, cu toți consilierii USL, după care s-a așezat pe locul său, fără să acorde și Opoziției, aflate pe cealaltă laterală, aceeași atenție. Prin imitație, gestul a fost preluat și de vicepreședinții Petre Emanoil Neagu și Cristinel Romanescu.

4 proiecte pe ordinea de zi

Consilierii județeni au fost invitați să își dea votul pentru patru proiecte legate de alocarea unor fonduri către comunitățile locale. 13 milioane de lei, reprezentînd cote defalcate din impozitul pe venit și 12,7 milioane de lei, sume defalcate din TVA, au plecat către cele 87 de comune și orașe, în vederea susținerii programelor de dezvoltare locală, pentru plata arieratelor și continuarea proiectelor de infrastructură. Alte 12,8 milioane de lei au fost alocate primăriilor din TVA pentru repararea drumurilor. Președintele Consiliului Județean Buzău a declarat că s-a consultat anterior ședinței cu primarii și a intervenit, în sensul suplimentării bugetelor, pentru localitățile dezavantajate de formula de calcul, dar și pentru cele care au nevoie urgentă de alocări pentru plata unor arierate sau cheltuieli de funcționare. "Conform Legii finanțelor publice locale, există o formulă de calcul din care 23 la sută revin Consiliului Județean, iar ceilalți se împart pe altă formulă, 80 la sută Finanțele Publice pe o formulă care ține de impozitul pe venit, suprafața și numărul de locuitori, iar 20 la sută împărțiți de Consiliul Județean pentru arierate și proiecte", a declarat Liviu Ciolan, director economic Consiliul Județean Buzău. "S-a discutat, s-au analizat problemele din comunități și bineînțeles, în limita posibilităților, s-a făcut o împărțire corectă, deși ar fi fost bine să avem mai mulți bani. Nehoiu, față de celelalte orașe, are un miliard mai mult alocat special pentru spital, știți bine, e greu ca un oraș ca Nehoiu să poată asigura funcționarea spitalului", a afirmat Cristi Bîgiu, președinte CJ Buzău.

Fondurile europene rotunjesc bugetul

Legat de bugetul propriu al Consiliului Județean Buzău, președintele Cristi Bîgiu a lăsat să se înțeleagă că va fi ceva mai mare decît cel de anul trecut. Asta pentru că majoritatea proiectelor care se vor derula în anul 2014 sînt susținute din fonduri europene. Bugetul va fi supus aprobării cel mai probabil la sfîrșitul lunii atunci cînd consilierii județeni vor fi chemați în plenul miniparlamentului local. "Bugetul consiliului în anul acesta este un pic mai mare decît cel din anul trecut în primul rînd datorită fondurilor europene, datorită sumelor atrase, anul a început bine, ieri (n.r. - miercuri) am primit aprobare pentru reabilitarea termică a Spitalului Județean pe fonduri europene", a precizat Cristi Bîgiu, președinte Consiliul Județean Buzău. Nu în ultimul rînd, joi, aleșii au avut de votat acoperirea unui deficit la cheltuielile de dezvoltare ale județului, din excedentul rezultat anul trecut în urma operării bugetului propriu al județului Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Ambulatoriul Spitalului Județean, dotat cu aparatură ultramodernă
Cît ar trebui să plătească buzoienii pentru o gigacalorie

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU