Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4621 > Politica Locala Nr. 4621 de marti, 14 ianuarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Cote defalcate din impozitul pe venit și din T.V.A. pentru acoperire arieratelor


Consiliul Județean repartizează bani pentru comune în ședință extraordinară

Aleșii județeni vor mai aproba și împărțirea banilor din T.V.A. pentru finanțarea cheltuielilor cu drumurile județene și comunale

articol de: Adrian CRĂCIUN
Speranțe multe, dar bani puțini. Săptămîna aceasta se vor repartiza banii pentru sate și orașe, dar primarii cred că nu se schimbă cu mult situația față de sărăcia de anul trecut. Pentru distribuirea fondurilor de care vor beneficia comunele și orașele consilierii județeni sînt convocați joi în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi se numără repartizarea sumei de 13.068.000 lei reprezentînd cote defalcate din impozitul pe venit pentru acoperire arieratelor și a sumei de 12.783.000 lei reprezentînd sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. De asemenea, aleșii județeni vor mai aproba și împărțirea banilor din TVA pentru finanțarea cheltuielilor cu drumurile județene și comunale.

Planuri multe, bani puțini

Pentru primii gospodari care conduc primăriile din județ povestea planificării bugetele locale pe acest an este mai degrabă un exercițiu de echilibristică. Astfel, criteriile de repartizare operate de cei de la Ministerul de Finanțe au stîrnit permanent nemulțumiri și comentarii, așa că suplimentările de la administrația județeană sînt binevenite. Mai exact, pentru cine își imaginează că Ministerul de Finanțe a făcut repartizări de sume colosale, e bine de știut că sînt și primării care au primit sume infime pentru nevoile pe care le au, adică doar 180 de milioane de lei vechi din cotele de TVA sau 190 de milioane de lei vechi din repartizările de impozit pe venit, bani care nu le-ar putea ajunge nici pentru încălzirea instituțiilor publice pe timp de iarnă sau pentru electricitate. Este cazul comunei Cochirleanca, reprezentanții primăriei locale bazîndu-se pe banii obținuți ca urmare a existenței unei importante unități militare pe raza teritorială. "Din formula de calcul care există la nivel de Ministerul Finanțelor, UAT Cochirleanca se autofinanțează cu bani pe care îi primește de la Unitatea Militară Boboc. În baza cotelor pe care le primim din impozitul pe salarii și ce plătesc cei din UM de pe raza comunei noastre, primim niște cote de buget de la ei", ne-a declarat Ilie Nicolae, primarul comunei Cochirleanca.

Bani în funcție de numărul de locuitori

La polul opus, sînt însă și primării mai bogate, care vor primi de la Finanțe în jur de 9 miliarde de lei vechi din cota de TVA, plus aproape încă atît din cota de din impozitul pe venit. Este cazul comunei Vadu Pașii, dar avînd în vedere că este însă vorba de cea mai mare comună, cu 10.000 de locuitori, aleșii locali spun că nici pentru ei lucrurile nu sunt pe roze. "Nu ne putem hazarda acum să vă spun că voi continua sala de sport, că fac asfaltări pe trei străzi pe Stăncești două pe Scurtești. Deci e prematur, în funcție de bani, mai lăsați-mă o săptămînă și ne edificăm", ne-a declarat Virgil Suditu, primarul din Vadu Pașii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU