Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4507 > Politica Locala Nr. 4507 de vineri, 26 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Încă un conflict


Master-planul pentru deșeuri se naște în mari convulsii

P.D.L. și P.P.-D.D. au votat ieri împotriva contractării de către C.J. a unei firme de consultanță juridică pentru implementarea proiectului

articol de: Florin ZAFIU
Majoritatea U.S.L. a votat pro și proiectul a trecut


Master-planul privind sistemul de management integrat al deșeurilor a mai produs un conflict în Consiliul Județean. Achiziționarea unui serviciu de consultanță necesar derulării proiectului de gestionare a deșeurilor a aprins spiritele în rîndul consilierilor PDL și PP-DD, pe motiv că li se solicită votul pentru o cheltuială nejustificată. Atît timp cît instituția deține specialiști, spun democrat-liberalii, e nevoie de a plăti pe alții din afara sistemului. În replică, secretarul județului, Laurențiu Gavrilă, le-a explicat faptul că este pentru prima dată cînd este nevoie de un serviciu de consultanță pentru derularea proiectului, întrucît Consiliul nu deține experți în gestionarea deșeurilor și protecția mediului. Master-planul este un proiect intens boicotat de diverse interese, în special de cele care doresc să mențină monopolul gropii de gunoi de la Gălbinași. Joi dimineață consilierii județeni s-au întîlnit în ședință, printre altele, pentru a aproba achiziționarea unui serviciu de consultanță și asistență juridică în realizarea și implementarea Master-planului privind gestionarea deșeurilor la nivel de județ. Autoritatea județeană mai are doar un an și jumătate la dispoziție pentru a parcurge toate etapele juridice, iar expertiza angajaților proprii nu garantează derularea proiectului în timp util. 
Din acest motiv, Consiliul are nevoie de experți juridici calificați în domeniul gestionării deșeurilor. "Am constatat că la nivelul Consiliului Județean, pe aceste probleme specifice, gestiunea deșeurilor, operațiunile legate de implementarea acestui proiect, de la caietele de sarcini specifice pînă la procedurile generate de construcția efectivă a depozitului ecologic și a întregului sistem, dată fiind specificitatea cadrului legal, protecția mediului, normele europene aplicabile în speță, la nivelul aparatului propriu nu există specialiști care să garanteze că aceste operațiuni se pot desfășura într-o marjă de timp foarte scurt", a declarat Laurențiu Gavrilă, secretarul județului Buzău.

"Scandal-mănușă" pentru pedeliștii lui Preda

Consilierii democrat-liberali au contestat declarațiile secretarului general pe motiv că angajații Consiliului sînt capabili să acorde asistență juridică așa cum au făcut-o de nenumărate ori de-a lungul vremii, în cazul altor proiecte. "Există compartiment, departament în cadrul Consiliului Județean care face lucruri cu mare succes, dovadă a faptului că au fost destul de multe proiecte promovate în care nu a fost nevoie de achiziționarea serviciilor externe", a precizat Raul Florescu, consilier PDL. Reprezentantul Consiliului Județean a declarat ulterior faptul că angajații instituției au acordat asistență juridică în etapele premergătoare implementării unui proiect, nicidecum în derularea efectivă. Mai mult decît atît, instituția nu deține juriși specializați în probleme de gestionare a deșeurilor. Proiectul privind achiziționarea serviciului de consultanță a trecut prin votul majorității, doar consilierii PDL și PP-DD fiind cei contra. "Votăm împotriva proiectelor care nouă nu ni se par OK. Ne bucurăm că și PDL a sesizat punctul 6 de pe ordinea de zi, nu e normal ca un aparat de peste 400 de funcționari să acorde aceste sume pentru servicii de asistență juridică, lucruri care ar fi putut fi făcute de aici", a afirmat Eduard Dumitrașcu, consilier județean PP-DD. 
"Consiliul Județean deține un departament foarte bine pus la punct, care ar putea să se ocupe de partea legislativă a implementării acestui proiect. Din ce ați văzut și dumneavoastră, în cadrul proiectului, este vorba de o sumă destul de mare, 70.000 de euro fără TVA, care s-ar reduce dacă s-ar folosi aparatul propriu", a declarat Raul Florescu, consilier județean PDL. "În această privință, a Master-planului, cred că trebuie să fim pragmatici și să recunoaștem ce e de recunoscut, sînt zone pe care nu le stăpînim, nu le putem acoperi indiferent cît ne-am strădui", a declarat Laurențiu Gavrilă, secretarul județului Buzău.

Probleme în teren

În afară de scandalurile din Consiliu, Master-planul întîmpină probleme efective în teren, dar nu de nerezolvat. Există cîteva titluri de proprietate pentru terenul pe care va fi amplasat depozitul ecologic de la Cochirleanca. Autoritățile au promis însă că se vor găsi soluții pentru ieșirea din impas. "La momentul acesta încă analizăm studiul de fezabilitate. A fost elaborat într-o formă de un consultant angajat de AM-ul de mediu, din păcate am întîlnit o serie de probleme legate de amplasamentul depozitului ecologic, avem o marjă de timp în derulare foarte scurtă, pînă la finalul lui 2014 trebuie finalizate licitațiile. Actuala locație are o mică problemă legată de vecinătăți, sperăm să o verificăm", a precizat Laurențiu Gavrilă, secretarul județului Buzău. Master-planul privind gestionarea deșeurilor la nivel de județ este cel mai mare proiect derulat de către Consiliul Județean, investiția ridicîndu-se la peste 28 de milioane de euro. În altă ordine de idei, Master-planul pentru gestionarea deșeurilor este un proiect care se naște greu. Interese vădite au piratat sistematic proiectul, pînă la limita pierderii banilor europeni.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Precampania pentru prezidențiale a ajuns, la Buzău, în faza "măscăritul bannerelor"

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU