Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4488 > Politica Locala Nr. 4488 de luni, 1 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Fără Referendum, adio reîmpărțire teritorială


Povestea regionalizării se complică

Guvernul dorește să termine operațiunea pînă la finalul anului

articol de: Doru GHEORGHIADE
Este însă foarte puțin probabil ca în octombrie să iasă la vot 9 milioane de români ca să se valideze modificarea Constituției


Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis să respingă obiecția de neconstituționalitate invocată de Opoziție și a decis că pragul de 30 la sută pentru validarea unui referendum este constituțional și se aplică peste un an, în cazul de față, din 2014. Cu alte cuvinte, în chestiunea regionalizării această operațiune se poate face după modificarea actualei Constituții, dacă la urne se prezintă cel puțin 9 milioane de români cu drept de vot. Ceea ce este puțin probabil,în acest moment, chiar dacă U.S.L. are o majoritate consistentă.

Un lucru extrem de improbabil

Joia trecută, Curtea Constituțională a concluzionat următoarele: "Cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională decide: respinge obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind organizarea și desfășurarea Referendumului și constată că dispozițiile legii pentru modificarea și completarea Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea Referendumului sînt constituționale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".

Curat constituțional, dar mai durează

Ce înseamnă asta? Concret, înseamnă că pragul de 30 la sută propus pentru un referendum este constituțional, dar se aplică de la anul. Cu alte cuvinte, modificările aduse Constituției vor putea fi validate cu 9 milioane de voturi, în cazul în care Referendumul ar fi organizat în septembrie sau octombrie în acest an, adică cu actualul prag de 50%, fapt puțin probabil în actualele condiții.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU