Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4364 > Politica Locala Nr. 4364 de marti, 18 decembrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Prima mare misiune a celor 13 parlamentari de Buzău


Regionalizare să se facă, dar centrul să fie la Buzău!

Pentru șefia noii regiuni se bat Galațiul, Focșaniul, Tulcea și Brăila

articol de: Doru GHEORGHIADE
Una dintre cele mai mari provocări la care trebuie să răspundă la unison noii parlamentari de Buzău, în număr de 13, după ultimele alegeri generale, este aceea de a fixa la Buzău capitala regiunii de Sud-Est care se va crea, așa după cum cere Uniunea Europeană. Ani în șir, din rațiuni politice și din cauza unor interese financiare, dar și din populism, mai marii politici au refuzat sistematic să discute despre regionalizare. S-au încercat motive puerile și mincinoase, s-a pus pe tapet un fals patriotism local, astfel încît inițiativa să fie respinsă. Anul viitor însă subiectul nu se mai poate enunța.

Populism și demagogie ieftine

Regionaliarezea nu înseamnă nicidecum pierderea identității județene, nici greutăți concrete pentru oamenii de rînd. Cu alte cuvinte, nimeni nu va trebui să se ducă la Constanța ca să-și schimbe buletinul de identitate sau să capete o adeverință în condițiile în care, presupunem la întîmplare, orașul de la mare va fi capitala euroregiunii de Sud-Est. E drept că euroregionalizarea va strica niște interese și va distruge "cuiburile" de furat banii publici, ceea ce n-are a le conveni celor care s-au abonat la fondurile județului. Numai că, schimbarea coabitării și regionalizarea nu mai depinde de ei, ci e o cerință pe care România nu o poate limita dacă vrea să rămîne în UE.

Avantajele certe ale regionalizării

Altminteri, regionalizarea nu este strict o hachiță a Europei, ci o modalitate prin care se pot realiza unele proiecte cu fonduri UE, mai ales cele de mare infrastructură. De pildă, atunci cînd avem de construit o autostradă și ea se întinde pe mai multe județe, proiectul e mai ușor de implementat dacă totul depinde de o singură semnătură și nu de alte 7. Astfel, vor dispărea sau cel puțin se vor împuțina cei care din "pix" și-au tras jumătate din banii europeni pe diferite proiecte.    

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU