Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4322 > Politica Locala Nr. 4322 de vineri, 19 octombrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Preocupări politice de sezon


Actualizarea listelor electorale, faza de toamnă

Aducerea la zi a listelor electorale permanente, o chestiune care revine în actualitate

articol de: Doru GHEORGHIADE
Actualizarea listelor electorale permanente este o opțiune care intră în sarcina autorităților locale și care trebuie totuși să fie făcută constant, atunci cînd în comunitate apar sau dispar cetățeni cu drepturi electorale. Potrivit legii, actualizarea listelor se face înaintea fiecărui tur de alegeri, ocazie cu care autoritățile scot sau introduc pe respectivele liste permanente persoanele care decedează, se mută în alt județ ori altă țară, cele care au revenit la cetățenia română, ori în urma întîmplărilor care au suspendat dreptul la vot pentru o anumită perioadă de timp. Cum se face acest lucru este, însă, greu de stabilit.

Mai sînt la zi?

La începutul verii, sintagma "actualizarea listelor electorale permanente" se rostea la toate buletinele de știri. Era vremea campaniei electorale pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, atunci cînd interesele politice, și nu numai, au făcut dintr-o chestiune administrativă un motiv de acțiune politică. Așa se face că ministrul Administrației și Internelor s-a văzut pus în postura de a face tot felul de declarații privind numita reactualizare a celebrelor liste permanente. Tot atunci, s-a declanșat, apăsînd  pe butonul politic, o adevărată campanie de reactualizare căci, la un moment dat, una dintre tabere avea nevoie de cît mai puțini înscriși, astfel încît referendumul să fie validat la Curtea Constituțională. Între timp, însă, lucrurile s-au calmat, dar nu se știe dacă listele sînt sau nu "limpezi".

Operațiuni simple

Reactualizarea în sine este o operațiune extrem de simplă și ea se realizează la nivelul primăriilor din teritoriu. Orice modificare trebuie operată în scripte și trimisă către serviciile specializate imediat ce administrațiile locale iau la cunoștință cu acte de decesul unor persoane sau de alte astfel de situații prevăzute de lege, precum hotărîri definitive, irevocabile și executorii prin care, de pildă, unui alegător i se retrage dreptul de vot pentru o anumită perioadă. Legea mai spune că totul trebuie trecut din scurt astfel încît listele electorale să fie cît mai exacte.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU