Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4280 > Politica Locala Nr. 4280 de miercuri, 22 august 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Cum s-ar putea schimba sistemul de vot la parlamentare


Fruntașii politici susțin că partidele s-au înțeles asupra votului mixt

Acum se lucrează la micile detalii, spun aceleași surse

articol de: Doru GHEORGHIADE
Liderii politici locali susțin că la nivelul conducerii partidelor politice s-a ajuns la un consens privind introducerea votului uninominal mixt la alegerile parlamentare din această toamnă. Ca orice sistem, el prezintă avantaje și dezavantaje, dar este o soluție pe care, la început nici partidele, nici președintele Traian Băsescu nu o agrea, toți clamînd că nu vor vot uninominal pur. Se pare, însă, că soluția mixtă satisface, mai ales, interesele partidelor și, în plus, este agreat și pe plan european.

Detaliile ascunse și dezavantajele

Ce este clar în acest moment, după cum relaționează sursele noastre, este că prin sistemul de vot mixt german, jumătate din mandatele parlamentare se alocă pe Colegiile Uninominale, iar cealaltă jumătate printr-un sistem de compensare. Concret, dacă ar fi în discuție 300 de mandate de deputați pentru întreaga țară, atunci teritoriul va fi împărțit în 150 de Colegii Uninominale. Important de observat este că în fiecare dintre colegii, candidatul care primește cele mai multe voturi cîștigă mandatul, iar restul de 150 de mandate rămase se alocă pe listele de partid, astfel încît la final, fiecare partid să aibă un număr de mandate proporțional cu voturile care s-au obținut la nivel de țară.

Sistem de compensare

Sistemul de compensare în funcție de rezultatele partidului are însă puncte slabe. Sînt încă în discuție modurile în care această compensare se practică. Prima variantă spune că s-ar putea constitui liste naționale din partid așa cum s-au petrecut lucrurile în 2008. A doua variantă rezultă în formarea unor "liste de compensare" cu candidații partidului care nu s-au situat pe primul loc în Colegiile Uninominale unde au candidat, rînduiți în funcție de procentajele obținute la vot.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU