Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4276 > Politica Locala Nr. 4276 de joi, 16 august 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

O explicație pentru calitatea clasei politice de astăzi


Alegerile sînt influențate de deciziile politice ale Birourilor Electorale

Asociații neguvernamentale se luptă de 15 ani să scoată oamenii politici din birouri

articol de: Doru GHEORGHIADE
De aproape 20 de ani, conform legii, Birourile Electorale, de la ultimul cătun și pînă la Biroul Electoral Central sînt structurate astfel încît decizia pe lege să fie bătută de cea politică. Este o aberație pe care fosta și actuala clasă politică a introdus-o și menținut-o în scop pur personal sau de grup. În vîltoarea de evenimente politice introduse de politicieni cu scopul de a acoperi adevăratele probleme ale cetățenilor, în spațiul mediatic au apărut tot felul de ținte false care au acaparat atenția opiniei publice.

Dezbatere nu există

Timp de 20 de ani, în mass-media, nu a existat, practic, o dezbatere cu adevărat serioasă asupra modului în care sînt organizate alegerile, indiferent pentru care dintre demnități locale județene ori naționale. Așa după cum sînt astăzi legile, într-un birou electoral din oricare circumscripție există unul sau doi magistrați maxim, restul membrilor fiind oameni desemnați de partidele politice. Astfel, orice contestație depusă în timpul procesului de vot sau înainte, este judecată eminamente politic. Mai precis, mai întîi asupra speței se pronunță președintele sau vicepreședintele biroului. După care decizia juriștilor este supusă votului întregului birou.

Majorități politice conjuncturale

Este limpede că odată ajunsă la decizia membrilor politici ai biroului, decizia va fi și ea una politică. Experiența ultimelor alegeri, cel puțin la Buzău, arată că în funcție de majoritatea din birou, întîmplător formată din USL, a dus întotdeauna la soluții agreate politic de Uniune, sau, în cazuri și mai speciale, precum cea pentru președinția Consiliului Județean unde lupta se ducea chiar în interiorul USL, arbitrată de candidatul PD-L, deciziile au fost absolut ciudate și luate exclusiv politic. Prin urmare, se impune întrebarea: cît influențează actuala lege rezultatul unor alegeri?

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU