Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4051 > Politica Locala Nr. 4051 de luni, 14 noiembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Austeritate în an electoral din cauza noii Legi a Educației


Executivul umblă serios la veniturile primarilor

articol de: Vali MARINESCU
 Executivul umblă serios la veniturile primarilor
 
Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităților locale va fi redusă de Guvern cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat.

Se anunță vremuri din ce în ce mai grele pentru autoritățile locale. Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităților locale din impozitul pe venit și va sista plățile către bugetul local din impozitul pe pensii, astfel că primarii vor pierde, în an electoral, o sursă sigură de aproape 2 miliarde lei și vor depinde de banii împărțiți de Executiv. În prezent, sumele transferate la bugetul de stat reprezintă în jur de 6% din veniturile proprii ale autorităților locale, inclusiv ale celor buzoiene.  

De la 77%, la 71,5%
Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităților locale va fi redusă de Guvern cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat. Potrivit proiectului de ordonanță, tăierea surselor de venituri pentru autoritățile locale este justificată de Executiv prin faptul că începînd cu anul viitor, prin aplicarea, de la 1 ianuarie 2012, a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, veniturile bugetului de stat se diminuează ca urmare a faptului că finanțarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile unităților de învățămînt preuniversitar de stat se asigură de la bugetul de stat. Modificările au fost deja pregătite de Guvern sub forma unei Ordonanțe de Urgență, care modifică Legea Finanțelor Publice Locale nr. 273/2006 și care ar urma să fie aprobată o dată cu proiectul bugetului pentru anul viitor.  

1,8 miliarde lei tăiate din veniturile primăriilor
Prin reducerea cotei totale de 77% din impozitul pe venit vor fi diminuate corespunzător și fondurile defalcate pentru comune, orașe și municipii (de la 44% la 40,5%), pentru județe (de la 12% la 11%) și pentru echilibrarea bugetelor locale (de la 21% la 20%).  În plus, primarii de municipii pierd o altă sursă importantă de finanțare, deoarece ordonanța prevede eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale și rămînerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat. Altfel spus, impozitele platite de vîrstnicii cu pensii mari vor rămîne integral la stat pentru a finanța educația. Calculat, bugetele locale vor pierde în jur de 835 milioane lei, reprezentînd cota din impozitul pe veniturile din pensii și circa 1 miliard de lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit. Modificarile legislative ar urma să fie aplicate începînd cu impozitul pe venit încasat la bugetul de stat din luna decembrie 2011. Procedura presupune însă și elimi­narea posibilității Guvernului de a distribui suma de un ­mi­liard lei doar către unele primării, pe baza anumitor criterii. Iar practica ultimilor ani indică faptul că actualul guvern, ca și fostele cabinete, a direcționat către primăriile conduse de membri ai partidului care îl susțin majoritatea fondurilor defalcate din TVA, sursă din care trebuie acoperite anul viitor cheltuielile cu bunurile și serviciile în unitățile de învățămînt preuniversitar de stat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Noul model
Halucinant! Și stîlcit în bătaie și condamnat la închisoare

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU