Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3946 > Politica Locala Nr. 3946 de miercuri, 13 iulie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Inițial declarate secrete pentru cei din teritoriu, studiile sociologice au devenit publice


Pentru ce folosesc sondajele U.S.L.?

Ele pot fi folosite ca instrument de manipulare și descurajare a adversarilor

articol de: Doru GHEORGHIADE
De asemenea, se pot utiliza în scopul unor negocieri
Politologii știu că sondajele de o­pinie pot fi folosite de către politicieni pentru satisfacerea unor diferite interese, pe termen mediu sau lung. De pildă, sondajele U.S.L. făcute la comanda P.S.D., dar nu a P.N.L., trebuiau, așa cum s-a spus inițial, să fie secrete în teritoriu.

Cu alte cuvinte, doar liderii centrali ar fi trebuit să aibă acces la datele finale, date în baza cărora să se fi decis setul de candidați USL pentru diverse funcții locale. Totuși, PSD a ales să facă datele publice. De ce? Iată o întrebare interesantă.

P.S.D. Buzău, pe locul doi pe țară
În propriul sondaj de opinie, comandat și plătit de organizația județeană, social-democrații buzoieni au strîns 72% din intențiile de vot. Astfel, Buzăul ocupă locul 2, după Vrancea, iar rezultatele bune, mai mult sau mai puțin "coafate", i-au făcut pe liderii județeni ai partidului să le facă pu­bli­ce. Asta, deși inițial se vorbise despre faptul că doar conducerea centrală va avea acces la datele finale ale cercetării sociologice. Cînd, însă, astfel de sondaje sînt publicate, înseamnă că deținătorul, în cazul de față, PSD, are interes să le folosească propagandistic. Rezultate bune, de pildă, descurajează adversarii și lasă loc unor negocieri de pe poziții de forță. Astfel se explică și o oarecare aroganță cu care PSD Buzău a prezentat aceste sondaje.

P.N.L. tace
Și PNL a comandat și plătit sondaje, dar pînă în acest moment nu le-a dezvăluit conținutul. Doar pe surse, presa a aflat cîte ceva. Asta înseamnă că liberalii au adoptat soluția tăcerii și a negocierilor la Centru. Practic, cea mai grea bătălie se dă pentru candidatura USL, pentru Consiliul Județean, acolo unde se vor bate Cristi Bîgiu (PNL) și Victor Mocanu (PSD). Tăcerea lui Bîgiu mizează totul pe înțelegerea ce ar urma să se parafeze la București, între Ponta și Antonescu. Timpul, însă, le va rezolva pe toate. Ceea ce înseamnă că e posibil ca, pe termen lung, președintele Consiliului Județean să nu mai însemne mare lucru.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Moțiunea a trecut, a început nebunia

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU