Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3929 > Politica Locala Nr. 3929 de joi, 23 iunie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

România, plai de dor!


Referendumul aprobat dimineață s-a fîsîit la prînz

Emoționat pînă la lacrimi, președintele Consiliului Județean a propus consilierilor să voteze pentru un plebiscit

articol de: Florin ZAFIU
Referendumul aprobat dimineață s-a fîsîit la prînz
 
Inițiativa președintelui Victor Mocanu de a organiza un referendum la Buzău a fost sortită eșecului după ce Prefectura a atacat în contencios hotărîrea aprobată ieri la primele ore ale dimineții. În data de 17 iulie, Consiliul Județean ar fi dorit ca să își exprime opinia prin vot vizavi de proiectul prin care județul Buzău va fi desființat. Ei ar fi trebuit să răspundă la întrebarea: "Sînteți de acord cu desființarea județului Buzău?". Propunerea organizării unei consultări în ședința Consiliului Județean nu a fost lipsită de momente tensionate. Președintele Victor Mocanu a acuzat dezinteresul consilierilor PD-L față de soarta județului, totodată, vădit emoționat, exprimîndu-și regretul față de soarta ce o vor avea locuitorii acestor ținuturi.

Împotriva voinței cetățenilor
Întrunit ieri în ședință extraordinară, dar fără prezența consilierilor PD-L, plenul Consiliului Județean Buzău a aprobat hotărîrea de organizare a referendumului care are ca scop consultarea cetățenilor vizavi de desființarea județului Buzău. De precizat că modificarea organizării administrativ - teritoriale a României, așa cum este propusă de Guvern, prevede înființarea unui mega-județ format din județe precum Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Buzău și Constanța cu capitala în orașul port. Președintele Victor Mocanu a lăsa să se înțeleagă faptul că o administrație consolidată de-a lungul timpului, atît economic, social cît și cultural nu poate fi ștearsă fără voința propriilor cetățeni. Emoționat, a făcut apel chiar la proprii angajați care simt pericolul de a-și pierde identitatea de buzoieni.

 Prefectul a atacat-o în contencios
Mai tranșant în discuții a fost prefectul Paul Beganu, cel care s-a opus organizării unui referendum la nivel local. El a declarat că un astfel de plebiscit ar costa județul în jur de 18 miliarde de lei vechi însemnînd cheltuieli cu organizarea a 414 secții de vot, buletine de vot, logistică, ștampile și detașarea unui impresionant număr de forțe pentru ordine publică.
Pentru că, în percepția prefectului, consultarea este și ilegală o va ataca în contencios - administrativ. Dacă hotărîrea Consiliului Județean a fost luată în baza unui articol din Legea 215 a administrației publice locale, care prevede că delimitarea teritorială se poate modifica numai după o consultare a populației, Prefectura și-a susținut poziția de a se opune unui referendum prin faptul că este vorba despre o reorganizare teritorială a țării, nu doar a județului.
În acest context ar fi îngrădit dreptul președintelui României de a chema populația la vot. Ce spun totuși buzoienii despre acest subiect? Reorganizarea teritorială nu este oportună, iar contextul actual în care țara este împărțită este cel mai convenabil. Ei iată, la doar cîteva ore de la conferința de presă organizată la Instituția Prefectului, Paul Beganu a atacat în contencios-administrativ hotărîrea Consiliului Județean de a organiza un referendum. Primul termen de judecată a fost stabilit de către instanță pentru data de 19 octombrie 2011, drept urmare, hotărîrea Consiliului a fost suspendată începînd cu data depunerii cererii Prefecturii. 

 

COMENTARII

unu:
Bine a facut Paul Beganu!
Domnul Prefect are dreptate!!! pentru ce o cheltuiala in plus??mai ales ca reorganizarea ar fi benefica pentru tara..
unu:
Asa e si in Italia!!
in Italia aceasta 'comprimare' administrativ -teritoriala a eliminat cheltuieli cu personalul de miliarde de Euro!!
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU