Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3485 > Politica Locala Nr. 3485 de luni, 11 ianuarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Nebunia continuă


Caricatura schimbării șefilor de deconcentrate

Ordonanța 105/2009 a fost și ea declarată neconstituțională

articol de: (A.L.)
Noi emoții au apărut pentru directorii deconcentratelor de la Buzău, după ce s-a răspîndit vestea că Curtea Constituțională a declarat ca neconstituțională Ordonanța de Urgență 105/2009, așa cum s-a întîmplat și cu predecesoarea ei, cea care purta numărul 37. Acum, porțile contestării numirilor în funcții, făcute de democrat-liberali, par a fi des­chise. Există, însă, voci care susțin că ele n-ar fi deschise pentru toți.

Panică între directorii deconcentratelor?

Verdictul pronunțat la începutul lunii decembrie a anului trecut, de Curtea Constituțională a României, prin care declara ca neconstituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 105/2009 a produs o oarecare panică în rîndul pedeliștilor "responsabilizați" în funcțiile de conducere a deconcentratelor județului. Asta, pentru că, în perioada următoare, persoanele promovate în diverse funcții de conducere pe baza ordonanței amintite ar putea să-și piardă posturile. Posibilele efecte ale deciziei C.C.R. au apărut abia acum, pentru că politicienii au fost prea ocupați atunci, cu campania electorală prezidențială, apoi cu sărbătorile de iarnă și, acum, cu luptele pentru buget.

Nu mai pot fi făcute alte numiri

Chiar dacă instalările, oficiale, în funcții ale directorilor pedeliști nu s-au încheiat încă, vechii directori, cei aparținînd P.S.D., dar și cei ai P.N.L., ar putea, pe baza hotărîrii pronunțate în 3 decembrie de Curtea Constituțională, să solicite reinstalarea în funcțiile deținute la un anumit moment. Cum deciziile Curții nu pot fi aplicate retroactiv, se pare că directorii deconcentratelor de la Buzău n-ar avea de ce să-și facă griji prea mari. Asta, pentru că în Constituție este specificat clar, că actele normative declarate "neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale". Mai mult, deciziile sînt general obligatorii, dar "au putere numai pentru viitor". Cu alte cuvinte, pe baza O.U.G. 105/2009, nu mai pot fi făcute alte numiri.

Soluția, o nouă ordonanță?

La Buzău, un caz special este cel în care se află liberalul Dan Răspopa, care, deși activa în cadrul P.D.-L., în vara anului trecut a pierdut șefia Direcției de Sport a județului. El
a contestat în Justiție decizia ministerului, condus, atunci, de Monica Iacob Ridzi și, acum, ar putea avea cîștig de cauză. "Toți cei care au contestat în instanțe revocările din funcții ar trebui să fie repuși în drepturi. Eu voi mai face o cerere de reangajare, dar cred că nici acum nu voi primi vreun răspuns, așa cum s-a întîmplat și în cazul celorlalte", a afirmat Dan Răspopa. Oricum, soluția cea mai la îndemînă de rezolvare a situației, pentru actualul Executiv, pare a fi, la fel și atunci cînd Curtea Constituțională a invalidat Ordonanța 37, emiterea unui nou act normativ. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU