Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3360 > Politica Locala Nr. 3360 de marti, 11 august 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Mai puțini candidați la prezidențiale dacă


Se va aproba "taxa de participare" de 300 de mii de euro

Partidele mici s-ar vedea nevoite să renunțe la cursa electorală, din lipsa banilor

articol de: (A.L.)
Se va aproba "taxa de participare" de 300 de mii de euro
 
Apropierea alegerilor prezidențiale îi face pe reprezentanții Executivului, cei care răspund de bunul mers al întregului proces, să se gîndească la modificări legislative care să-i avantajeze, într-o oarecare măsură, pe competitorii cei mai semnificativi. Una dintre măsurile pe care guvernanții le-ar vrea puse în practică este cea referitoare la instituirea unei taxe de circa 300 de mii de euro pentru fiecare candidat.

Taxa de 300 de mii de euro

Numărul candidaților care vor participa la cursa electorală prezidențială din această toamnă ar putea fi diminuat, în mod semnificativ, față de tururile de scrutin anterioare.  Asta, dacă propu­nerile Autorității Electorale Premanente, privind introducerea unei "taxe de participare", pentru fiecare candidat, echivalentă cu 2000 de salarii minime pe economie, vor fi adoptate de Executiv. Potrivit proiectului, orice candidat ar avea de plătit 1.200.000 de lei, adică 300.000 de euro, ceea ce, pentru mulți, este o sumă importantă.
Taxa ar urma să acopere o parte din cheltuielile cu organizarea alegerilor, însă va fi  returnată în cazul în care candidatul obține un anumit număr de voturi.

"Orice campanie electorală înseamnă costuri"

Situația este asemănătoare cu aceea de la alegerile parlamentare de anul trecut, atunci cînd candidații au avut de plătit "o garanție", în valoare de circa 600 de euro. Atunci, liberalii, care se aflau la Putere, au susținut că o asemenea taxă este normală și au strîns banii în mod centralizat cîte 2500 de euro de fiecare candidat din care au plătit "taxa de participare", dar și materialele de campanie electorală. "Orice campanie electorală înseamnă costuri", a declarat, atunci, liberalul Cristi Bîgiu. Rămîne de văzut dacă, și de această dată, o asemenea prevedere legislativă va fi privită cu aceeași înțelegere de liberalii aflați în opoziție.

Se încalcă Constituția?

Dinspre partidele mai mici vin însă zvonuri sumbre. Unii dintre reprezentanții lor nu vor putea să se înscrie în cursa prezidențială din lipsa fondurilor. Acesta este motivul pentru care o parte a politicienilor susțin că măsura n-ar fi constituțională. Ei aduc drept argument prevederile articolului 37 din Constituția României, care prevede că "Au dreptul de a fi aleși cetățenii cu drept de vot care îndeplinesc condițiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice". Cu alte cuvinte, instituirea unei "taxe de participare" pentru candidații la Președinția României ar îngrădi dreptul constituțional de a fi ales.

 

COMENTARII

Dorin:
mesajul disperat al Romaniei
dureros, dar adevarat!"Ati vazut cata importanta are o furnica pe langa un elefant? Noi, fraierii care muncim, suntem furnicile; ei, smecherii care cica ne conduc, sunt elefantul!

Nu uitati cuvintele lui Cosbuc:

” Sa nu dea Dumnezeu cel sfant

Sa vrem noi sange, nu pamant!

Hristosi sa fiti, nu veti scapa

Nici in mormant!”

Sper ca buturuga mica sa rastoarne carul mare, pentru ca nu mai pot suporta lacrimile din ochii fetitelor mele care au inteles de la televizor ca mama si tata nu vor mai primi salariu, deci nu mai pot sa-si ia rechizite in septembrie, nu mai pot primi de ziua lor bicicleta, nu va mai veni Mosul, nu vor mai avea voie la calculator, la televizor, la teatru…

Cred cu tarie ca Dumnezeu rasplateste lacrimile din ochii copiilor si ale celor care, de la dec 89 pana azi, au sacrificat zambetul, concediul, bucata maaare de carne, pentru ca , intr-o zi, sa se sature de supt blonde, brune, pitici, marionete, marinari.

Celor care au votat Basescu si PDL: SA MANCATI SI DE ACUM INCOLO CACAT, CA O SA TRAITI BIIINE!!!"Comment by furnica — August 12, 2009


Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU