Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3301 > Politica Locala Nr. 3301 de marti, 2 iunie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Poeții sînt alții...

articol de: D.G

Adrian Păunescu poate fi un caracter aparte, poate fi criticabil pentru unele atitudini sau luări de poziție, pentru trecutul său anterevoluționar, etc. Ca om de litere, nimeni nu-i poate contesta opera, și aici vorbesc despre românii de rînd, marea masă de oameni, nu despre criticii literari. Păunescu a fost hulit că l-a pupat în fund pe Ceaușescu și familia lui, că a practicat un naționalism deșănțat, că a făcut din Cenaclul Flacăra și, mai apoi, din Totuși Iubirea, instrumente de propagandă a propriei personalități. Posibil și una și alta, dar, în ceea ce privește naționalismul, aici aș face niscai comentarii. Păunescu și cenaclurile sale promovau bărbații acestui stat, cu mijloace artistice. Asta nu mi se pare nici deșănțat, nici criticabil, căci toate popoarele au înaintași de legendă, pe care-i invocă de cîte ori este cazul. La noi, a vorbi despre Ștefan cel Mare și Sfînt, ori Mihai Viteazul, a devenit demodat, antieuropean. Indirect, o armată de "intelectuali" sar pe tine și te fac comunist nemernic, kaghebist de ultimă speță, securist naționalist, slugă a lui Pleșiță, etc. Dacă, însă, socotești european și progresist gestul maghiarilor care s-au dus la sfîrșitul săptămînii cu miile la Ghimeș-Făget să vadă ce mai face granița dintre Ungaria Mare și "Moldova nespălaților", atunci este un om de bine. Ești cult, vezi în perspectiva europeană lucrurile, ești un om subțire și educat, demn de a sta de vorbă cu un Traian Răzvan Ungureanu, de exemplu. Noua intelighenție românească este atît de blazată, dar, mai ales, hrăpăreață, încît odele scrise de Păunescu și Vadim nu pot întrece, niciodată, în limbism pe cele iscălite, contra cost, de T.R.U. Nimic nu-i schimbat, așadar... Doar poeții sînt alții...

 

COMENTARII

S.B.:
"Noua intelighentie romaneasca"
Din cate inteleg eu, autorul acestui articol(D.G.) scrie cu o anumita teama, sa nu fie acuzat si el, cumva, de nostalgii comuniste, "paunescianism", nationalism sau mai stiu eu ce. Dar, si eu ma astept, spunand aici ca orice om de valoare, orice personalitate sau talent din perioada Cenaclului, au facut parte si s-au exprimat in Cenaclu, care devenise un veritabil fenomen de masa. Prin el, multi dintre tinerii de atunci au descoperit frumusetea muzicii folk, poezia lui Eminescu, Esenin, Emil Botta, si multi alti poeti de care multi dintre tinerii de azi nu au auzit. Paunescu este cel care a descoperit si a lansat marile talente din muzica folk, printre care Mircea Vintila, Victor Socaciu, Stefan Hrusca, Vasile Seicaru, Tatiana Stepa etc, majoritatea fiind si actuali lideri de piata. Eu am trecut vara trecuta prin Apuseni, prin Brad si pe la Tebea unde, poposind la Cimitirul Ortodox, la Mormantul lui Avram Iancu, orice roman patriot isi aminteste cu emotie de "Iancu la Tebea", cantec interpretat de Vasile Seicaru, pe versurile poetului Adrian Paunescu...."La Tebea, la Tebea, eroul e viu, Eroul ne cheama, ne cheama la Tebea, Al nostru patimit craisor, Aici ne rugam pentru Iancu, la Tebea; Ros, galben, albastru-altar tricolor".... Din cate vedem, sentimentul patriotic pare ca a disparut in ultimii ani. Da, asa este "La noi, a vorbi despre Ştefan cel Mare şi Sfînt, ori Mihai Viteazul, a devenit demodat, antieuropean". Astazi tinerii iau in deradere acest sentiment. "Intelighentia" de serviciu(T.R.U.!), de la Patapievici la "22", ne inoculeaza ca a mai crede in tara si popor ar fi ceva gresit si ne spala creierele cum ca locul nostru ar fi intr-o "Europa unita"...si numai "atunci esti om de bine, esti cult, vezi in perspectiva europeana lucrurile.....de vorba cu T.R U"!
ion amaru:
mintea bolnava ...
...incapabila de a face diferenta dintre T.R.U.si pupincuristii,cu care te aliezi ; la adevaratii "limbisti " te-ai alaturat !!

tine-o tot asa ,ca-ti merge bine ..
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU