Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3209 > Politica Locala Nr. 3209 de joi, 12 februarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Așa-i cînd e puțin


Trag de buget ca de-o opincă scurtă

Fiecare partid încearcă să obțină cît mai mult pentru aleșii lui

articol de: A.L

Ținut în laboratorul Guvernului mai bine de o lună, bugetul pe 2009 a ajuns în sfîrșit în dezbaterea comisiilor de specialitate din Parlament, urmînd a fi votat de plen săptămîna viitoare În ciuda alianței de guvernare, care ar oferi o majoritate confortabilă actualului executiv pentru a-și vedea votat proiectul de buget, este evident că votul uninominal a adus în parlament nu numai membri de partid, ci și senatori și deputați cu programe, promisiuni și obligații proprii.

Liberalii și-au stabilit prioritățile
Cei trei parlamentari liberali pe care alegătorii județului i-au trimis, în noiembrie, la București, senatorul Cristi Bîgiu și deputații George Scutaru, respectiv Titi Holban, și-au întocmit, deja, o listă destul de cuprinzătoare, privind amendamentele pe care vor încerca să le susțină. Ea se referă, în principal, la susținerea financiară, de la buget, evident, a circa 150 de obiective din județul Buzău, pentru care continuarea lucrărilor este "imperativă". Cei trei fruntași liberali au făcut un apel public la "toți parlamentarii buzoieni, indiferent de coloratura politică, să susțină în comisiile de specialitate" amendamentele propuse de ei, pentru că, "dincolo de interesul politic, trebuie să primeze (...) dezvoltarea și creșterea standardelor de viață în județul Buzău".

Social-democrații au produs și ei amendamente
Așa cum ar fi normal, avînd în vedere majoritatea parlamentară, cabinetul Boc nu ar trebui să aibă probleme cu trecerea bugetului pe anul 2009. Numai că social-democrații, la îndemnul lui Geoană, au produs și ei amendamente, pe fondul nemulțumirilor legate de banii pe care ar urma să-i primească ministerele pe care le conduc. Nu știm ce au propus parlamentarii P.S.D. de Buzău, pentru că situația din interiorul filialei locale este așa cum o știm, dar unele surse susțin că Mircea Geoană s-a văzut nevoit să-și mai tempereze colegii de partid, pentru că "prea luaseră cu asalt bugetul".

Amendamentele, obstacol în calea bugetului
În aceste condiții, este clar că există interese divergente între parlamentarii trimiși la București de alegătorii din Buzău și propriile formațiuni politice, pentru că unii vor să-și respecte cît mai mult din programele prezentate în campania electorală. Rămîne de văzut dacă disciplina de partid îi va face să voteze bugetul așa cum a fost conceput de Guvern sau vor fi amendamente chiar din partea parlamentarilor coaliției aflate la putere, chiar dacă democrat-liberalii par a fi disciplinați. Deocamdată se știe că luni toate discuțiile ar trebui să înceteze, iar marți bugetul să fie votat în plenul reunit al celor două camere. Singurul obstacol care ar putea să întîrzie procesul ar putea fi amendamentele.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se întîmplă la Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU