Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3107 > Politica Locala Nr. 3107 de miercuri, 8 octombrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

NOTORIETATEA, MAREA MIZĂ A UNINOMINALULUI DIN NOIEMBRIE

articol de: Doru GHEORGHIADE
NOTORIETATEA, MAREA MIZĂ A UNINOMINALULUI DIN NOIEMBRIE
 

Odată intrați pe o listă oficială a unui partid, candidații pentru alegerile uninominale din noiembrie au acum nevoie de notorietate ca de aer. Prin urmare, nici un efort nu este prea mare pentru ca respectivul candidat să ajungă în final în Parlament. Nici măcar cel financiar nu mai contează pentru unii care au nevoie acută de imunitatea oferită de legislația de ales al neamului. Or, o astfel de demnitate costă și nu puțin, după cum susțin cunoscătorii în amănunt ai sistemului. Surse credibile din interiorul partidelor vorbesc despre sume de 1-2 sute de mii de euro, buget pentru o funcție de parlamentar. Desigur, la mijloc poate fi vorba și despre folclor, dar, vorba românului, nu iese fum fără foc.

Obrazul subțire cu cheltuială se ține...

Se știe, dar nimeni n-a putut demonstra, (sau n-a avut interesul) că în interesul partidelor se strîng o mulțime de bani necontabilizați. La partidele mari, acolo unde e mare bătălie pentru ocuparea unui loc eligibil - chiar și acum cînd alegerile se desfășoară în sistem, să zicem, uninominal - sumele cu care candidatul trebuie să vină de acasă sînt mai mari. De asemenea, cuantumul diferă în funcție de camera pentru care doritorul vrea să concureze.
Bineînțeles, la Senat costă mai mult decît pentru Camera Deputaților, căci, nu-i așa, un senator nu-i niciodată totuna cu un deputat. Adică, obrazul subțire cu cheltuială se ține...

Pînă unde se scurg...

Sumele despre care vorbim se folosesc pentru ungerea macanismului "de sus pînă jos", iar o parte sînt folosiți pentru campania electorală propriuzisă. Dar, cea mai mare parte rămîne la dispoziția celor care fac și desfac listele. De bună seamă că acești bani nu se dau cu chitanțe, deci, organele fiscale sau Curtea de Conturi nu pot vedea care a fost circuitul lor. În acest context, doar PNL a făcut un pas pentru transparentizarea fenomenului, arătînd oficial că orice candidat aduce de acasă 2.000 de euro la înscrierea pe liste. Nu s-a spus însă dacă în afara celor 2.000 de euro mai este nevoie și de alții.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU