Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2818 > Politica Locala Nr. 2818 de luni, 22 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 13

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Uninominalul impus cu parul

articol de: Alex LEONTE
Lipsa unei echidistanţe faţă de partide devine, pe zi ce trece, tot mai vizibilă şi acţiunile partizane ale preşedintelui culminează cu dorinţa de a organiza un referendum pentru votul uninominal, chiar īn ziua alegerilor europarlamentare. Este evident, pentru oricine vrea să privească obiectiv, că Traian Băsescu īncearcă, īn acest fel, să se implice īn campania electorală europarlamentară īn favoarea P.D. Că lucrurile stau aşa o demonstrează chiar declaraţiile recente ale senatorului democrat Radu Berceanu, prin care anunţa (īn ce calitate?) că preşedintele ar putea să convoace referendumul pentru votul uninominal chiar şi īn situaţia īn care Guvernul īşi va asuma răspunderea pe acest proiect legislativ.

Īncălcarea practicii europene
La rīndul său, deputatul pedist de Buzău, Cezar Preda, crede că ameninţarea cu referendumul, adresată parlamentarilor de preşedintele Traian Băsescu, este un demers normal. "Avertismentul preşedintelui, adresat clasei politice, este un mesaj care trebuia să vină deoarece clasa politică nu şi-a respectat angajamentul de a adopta legea pīnă la finalul sesiunii din iunie. Ceea ce se īncearcă acum, de a se limita posibilităţile preşedintelui de a stabili data referendumului, este contrar practicii europene", a declarat Cezar Preda, referindu-se la adoptarea tacită, de către Senat, a proiectului de lege care conferă guvernului prerogativele stabilirii datei plebiscitului convocat de şeful statului. Fruntaşul democrat susţine că P.D. nu ar fi deranjat nici dacă executivul şi-ar asuma răspunderea pentru votul uninominal, dar s-a ferit să declare, clar şi fără echivoc, că P.D. nu ar vota īmpotriva asumării răspunderii, īncercīnd, astfel, să provoace căderea Guvernului.

Rusia a renunţat la uninominal
Referindu-se la ultimele mişcări de pe scena politică, īn privinţa votului uninominal, deputatul P.R.M. de Buzău, Mircea Costache, a afirmat sec că "Băsescu vrea să impună, īn forţă, un nou referendum, pentru uninominal". Poziţia liderului peremist este, clar, īmpotriva introducerii votului uninominal, el declarīnd, cu ceva timp īn urmă, că "se urmăreşte eliminarea ultimelor rămăşiţe ale celor care se mai ridică, īncă, īmpotriva sistemului, īmpotriva corupţiei şi trădării", dīnd ca exemplu renunţarea Rusiei la acest tip de vot pentru că "Putin şi-a dat seama că anumiţi oligarhi cumpărau voturile pentru oamenii lor de īncredere" şi, la noi, ar fi posibile activităţi similare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU