Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2790 > Politica Locala Nr. 2790 de miercuri, 19 septembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 8

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Politica Locala

Populismul europarlamentarelor

articol de: Alex LEONTE
Apropierea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare face ca pe agenda de discuţii a formaţiunilor politice să apară din ce īn ce mai multe teme cu caracter populist, plăcute auzului electorilor. Una dintre aceste teme, reducerea taxei pe valoarea adaugată (T.V.A.) la alimentele de bază, se plimbă pe la mai multe partide, fiecare arogīndu-şi paternitatea ideii sau, chiar, a unei iniţiative legislative. Majoritatea romānilor consideră că reducerea T.V.A. la pīine este o măsură bună, aşa cum rezultă dintr-un sondaj realizat recent de Gallup Organization Romānia şi, bineīnţeles, politicienii locali şi-au adaptat discursul īn consecinţă.

P.C. - doi ani de aşteptare

Valerian Ţuclea, liderul conservatorilor de la Buzău, a cerut reducerea T.V.A. pentru alimentele de bază, susţinīnd un proiect al formaţiunii sale politice, "vechi de 2 ani". "Avem un proiect legislativ, īn acest sens, care nu influenţează, semnificativ, bugetul de stat şi, dacă exista voinţă politică, ar fi fost bun īn această perioadă", a declarat Ţuclea, cu ceva timp īn urmă, precizīnd că ideea va fi "confiscată" de Guvern şi va fi prezentată drept un proiect propriu. Şi aşa a fost, Decebal Traian Remeş, ministrul Agriculturii, a propus redu­cerea T.V.A. la pīine, īnsă măsura propusă are īn vedere menţinerea preţului actual al pīinii.

P.S.D. - ba, a noastră, că-i mai bună!

Prioritatea programului de guvernare al social-democraţilor, pregătit īn eventualitatea suspendării actualului guvern, prin moţiunea de cenzură anunţată de P.S.D., este legea de redu­cere a T.V.A. pentru alimentele de bază, promisă şi īn campania din 2000. Social-democraţii recunosc prioritatea conservatorilor, īn ceea ce priveşte un proiect legislativ pe această temă, dar susţin că aceştia nu au puterea necesară pentru impunerea unui asemenea demers. "P.S.D. intenţionează să accelereze dezbaterea parlamentară īn ceea ce priveşte introducerea legii privind T.V.A.-ul diferenţiat, pentru alimentele de bază", a declarat Ion Vasile, preşedintele social-democraţilor din judeţul Buzău.

P.R.M. - o fi bine, n-o fi bine?

Şi peremiştii susţin că au prioritate īn ceea ce priveşte legea prin care s-ar reduce T.V.A.-ul la alimentele de bază. "Proiectul meu este mai vechi decīt al lor, dar, īn momentul de faţă, nu ştiu ce să fac. Am discutat cu mai mulţi specialişti īn economie care aproape că m-au convins că reducerea T.V.A. la alimentele de bază nu ar fi īn folosul consumatorilor. Din experienţa anterioară, atunci cīnd statul a făcut asemenea īnlesniri, preţurile au crescut īn loc să scadă şi diferenţa de bani a intrat īn buzunarele comercianţilor", a declarat Mircea Costache, şeful peremiştilor de la Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Avem un nou guvern! Ce se īntīmplć la Buzću

Click aici pentru toate articolele din categoria Politica Locala

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU