Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5009 > Pagina Verde Nr. 5009 de vineri, 31 iulie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Pagina Verde

De ce unele rezerve?


(P) Programul "Sacul galben" se bazează pe colaborarea cu cetățenii

Colectarea selectivă a deșeurilor nu este deloc complicată atîta timp cît beneficiarii acceptă să se implice

articol de: Laurențiu Marinov
(P) Programul "Sacul galben" se bazează pe colaborarea cu cetățenii
 

Colectarea selectivă a deșeurilor prin programul "Sacul Galben", inițiat de RER Buzău, se poate realiza eficient cu un efort minim din partea cetățenilor. Asta implică detașarea de anumite obiceiuri împămîntenite precum cel de a arunca gunoiul în același loc și existența unui al doilea sac în casă, pentru colectarea separată a deșeurilor, lucruri simple, în privința cărora unii beneficiari, nu se știe din ce motive, au încă rezerve.
Obișnuița de a arunca gunoiul  în același loc, chiar dacă el este de mai multe categorii, împiedică firma de salubritate să doteze locatarii asociațiilor de proprietari cu saci galbeni. O altă problemă ține și de îngrijitoarele clădirilor, care ar trebui să colaboreze cu cei ce colectează sacii galbeni și să strîngă sacii de la fiecare apartament în parte apoi să îi coboare în scara blocului. Aici intervine și responsabilitatea administratorilor și președinților de asociații care sînt cei care ar trebui să vorbească cu locatarii și să le explice importanța implicării în această campanie - "Sacul Galben". 

Responsabilitate socială

Implicarea în colectarea selectivă în cadrul blocurilor nu este imposibilă și nici greoaie atît timp cît există interes și disponibilitate de implicare și responsabilitate socială, iar acest lucru este demonstrat de cîteva asociații de proprietari care deja realizează colectarea selectivă și au un grafic de colectare. Prin urmare, mai trebuie lucrat la comoditate și la percepția omului asupra efectelor negative ale necolectării selective. Conduita zilnică se poate schimba, nu este imposibil de realizat chiar și la bloc colectarea selective prin folosirea sacului galben, unde există o restricție de spațiu spre deosebire de case.

Soluții adaptate situațiilor specifice

RER Buzău poate pune la dispoziția locatarilor saci galbeni și mașini de colectare. La asociațiile de proprietari se generează cantități foarte mari de deșeuri, prin urmare tot de la ei pot fi recuperate cantități semnificative de deșeuri reciclabile care pot fi date spre valorificare. În momentul de față asociațiile de proprietari nu realizează colectarea selectivă în totalitate, drept pentru care firma de salubritate dorește să vină în întîmpinarea acestora cu cele mai bune soluții adaptate situațiilor lor specifice.

 

 

COMENTARII

Mihaela :
sacul galben
De unde putem intra in posesia acestui sac galben? Daca s-ar distribui Asociatiei de Proprietari, ne-ar fi mai usor de folosit.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU